Geen afbeelding beschikbaar

Nederland draagt New York over aan de Engelsen

New York 1674 – Op 10 november dragen de Nederlanders het toenmalige Nieuw-Nederland over aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil hiervoor Suriname in bezit van de Engelsen.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) zond in 1609 een expeditie erop uit om een doorgang in de Nieuwe Wereld vinden die naar de Stille Oceaan moest leiden. De Engelsman Hudson stond aan de leiding van deze expeditie. Hij vaarde in Noord-Amerika een baai met daaropvolgend een rivier in. Deze rivier zou later bekend komen te staan als de Hudsonrivier, die tegenwoordig door New York stroomt. Hudson bedreef hier kleinschalige ruilhandel met de indianen in het gebied.

Nieuw-Nederland

Deze lucratieve ruilhandel zette aan tot meerdere expedities naar dit gebied. Adriaen Block was één van de particulieren die brood zag in deze handel. Tijdens zijn vierde reis naar het gebied in 1613 werd zijn schip door brand voor de kust van het eiland Manhattan verwoest. Hierdoor werd de bemanning van het schip gedwongen de winter op Manhattan door te brengen. Nadat zij een nieuw schip gebouwd hadden, keerden zij terug naar Nederland. Block tekende na deze reis een landkaart van het gebied en noemde het Nieuw-Nederland.

Oprichting West-Indische Compagnie

Vanaf dat moment werden er verschillende handelsposten en forten gesticht om de handel te beschermen. In 1621 werd de West-Indische Compagnie (WIC) opgericht. Deze onderneming verkreeg een monopolie op de handel in het gebied. In 1624 vestigden de eerste Nederlandse kolonisten zich daar. Het versterkte Fort Amsterdam werd gebouwd. Dit groeide later uit tot de stad Nieuw-Amsterdam.

Suriname & Guyana

In 1664 vaarde er een Engelse vloot de haven binnen en bezette de Nederlandse kolonie. Na afloop van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1667 zagen de Nederlanders er vanaf om het gebied van de Engelsen terug te eisen. Daar stond tegenover dat Nederland Brits-Guyana in bezit had genomen. Dit gebied staat tegenwoordig bekend als Suriname en Guyana. In 1673 brak de Derde Engels-Nederlandse Oorlog uit. Hierop heroverden de Nederlanders het gebied kortstondig op de Engelsen. Toen de Engelsen en de Nederlanders in 1674 vrede sloten, namen de Nederlanders officieel afstand van de kolonie Nieuw-Nederland, terwijl de Engelsen afstand namen van Suriname.

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.