Geen afbeelding beschikbaar

Nederlandse jodenjagers tijdens Wereld Oorlog II extreem wreed

Buitensporig geweld en seksueel wangedrag was normaal voor de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog jacht maakten op joden. Niet geld, maar een diepe haat tegen de joden was hun drijfveer. Maar weinigen toonden dan ook berouw na afloop van de oorlog.

Een groot deel van de Joodse onderduikers in Nederland werd in de Tweede Wereldoorlog opgejaagd en verraden door landgenoten. Uit een onderzoek naar 230 Nederlandse ‘jodenjagers’ blijkt dat 96 procent lid was van een nationaalsocialistische organisatie, waarvan de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) met 82 procent het meest populair was.

De NSB was in 1931 opgericht door de Nederlander Anton Mussert. Van 1942 tot 1945 werd hij gezien als de leider van Nederland. Na de bevrijding werd hij ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Veel andere Nederlanders namen deel aan de jodenjacht. Eén van de meest opzienbarende verhalen is het verhaal van Ans van Dijk. Zij was een Joodse vrouw die met de Duitsers samenwerkte en andere joden aangaf. Aan het begin van de oorlog dook Van Dijk zelf onder. In 1943 werd zij gearresteerd door de Nederlander Peter Schaap van het Bureau Joodse Zaken van de Amsterdamse politie. Van Dijk werd vrijgelaten nadat zij had toegezegd met de Duitsers mee te werken. Al snel vormde Van Dijk de motor van een groep joodse vrouwen die op joden jaagde. Zo verraadde Van Dijk zelfs haar broer en zijn hele familie. Na de oorlog werd Van Dijk ter dood veroordeeld en in 1948 werd het vonnis voltrokken door een vuurpeloton.

Kees Kaptein

Van Dijk was niet de enige Nederlander die joden aangaf bij de Duitsers. Zo waren er bijvoorbeeld bij de arrestatie van de familie Frank een aantal Nederlanders betrokken. Eén van de meest gewelddadige politieafdelingen was het Judenreferat in Den Haag. Deze afdeling stond onder leiding van Kees Kaptein. Hij stond erom bekend dat hij arrestanten mishandelde met een gloeiende pook en mannen in het kruis schopte ‘om hen onvruchtbaar te maken’. Naar eigen zeggen heeft Kaptein tussen de 1750 en 2000 joden overgeleverd. Hij werd na de oorlog ter dood veroordeeld als ‘het meest ernstige en afschuwelijke geval van de jodenvervolging’.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.