Nieuw Amsterdam veroverd door de Engelsen

Nieuw-Amsterdam wordt veroverd door de Engelsen

Op 24 september 1664 wordt Nieuw-Amsterdam veroverd door de Engelsen. Gouverneur-generaal van de Nederlandse kolonie, Peter Stuyvesant is gedwongen te capituleren en de kolonie uit handen te geven. Nieuw-Amsterdam werd New York maar de basis voor deze wereldstad werd gelegd door de Hollanders.


Nieuwe kolonie Nieuw-Amsterdam


In 1614 vestigen Nederlanders in het gebied waar nu New York in ligt en noemen het Nieuw-Nederland. In eerste instantie wilden ze de kolonie slechts gebruiken voor economische doeleinden. Het plan was om er factorijen op te richten en beverhuiden op te kopen en te verhandelen. In 1626 kocht Peter Minuit het gebied Manhattan wat Nieuw–Amsterdam werd. Door de jaren heen groeide de stad uit tot een belangrijk economisch punt dat van groot belang was voor de Nederlanders. In 1647 werd de Fries Peter Stuyvesant directeur-generaal van Nieuw-Nederland en dus ook van Nieuw-Amsterdam. Hij was daarvoor werkzaam geweest als commandant voor de WIC in de Nederlandse Antillen.


Verlies Nieuw-Amsterdam


De 17e eeuw wordt voor Nederland ook wel de Gouden Eeuw genoemd door de economische machtspositie van De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in deze periode. In de handel op zee waren de Nederlanders oppermachtig en ze namen ook steeds meer koloniale gebieden in waardoor Engeland in Oost-Indië steeds meer werd buitengesloten. Dit zorgde voor veel onvrede onder de Engelsen. Uiteindelijk leidde dit tot een viertal oorlogen waarbij de Republiek en Engeland in feite streden voor de ultieme economische macht en ook voor de macht over de zeehandel. In 1654 eindigde de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog, maar was de tweede alweer in voorbereiding. In aanloop hierop vielen de Engelsen in 1664 Nieuw-Amsterdam aan.


Capitulatie van Peter Stuyvesant


Op 24 september 1664 moet Peter Stuyvesant capituleren en Nieuw-Amsterdam overdragen aan de Engelsen. Officieel was het gebied nog niet van de Engelsen, want dat zou nog een tijdje op zich laten wachten ook al werd de macht wel overgenomen. De Engelsen maakten een soort deal met de Nederlanders wat betreft Nieuw-Amsterdam. De Nederlanders hadden namelijk Suriname veroverd. Besloten werd een soort ruil uit te voeren waarbij De Republiek Suriname mocht houden en Nieuw-Amsterdam officieel aan Engeland moest worden overgedragen. In de Derde Engels-Nederlandse Oorlog (van 1672 tot 1674) veroverde Nederland Nieuw-Amsterdam nog terug maar dit was van korte duur. Op 19 februari 1674 bij ondertekening van het Verdrag van Westminster werd Nieuw-Amsterdam officieel het bezit van de Engelsen. Nieuw-Amsterdam werd nu New-York. Het werd vernoemd naar de Hertog van York Karel II van Engeland, de broer van de Engelse koning.  

Bronnen

-        Historien.nl, Van Nieuw-Amsterdam tot New York    (10-09-2009)

-        Innl.nl, New York te koop 

-        History.com, New York City

Afbeelding

-       Wikimedia Commons, The fall of New Amsterdam

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.