Nostradamus verjaardag

Nostradamus, Dirk Jan de Geer en Paul I van Griekenland

Bekend werd hij door de publicatie van zijn voorspellingen in Les Prophéties in 1555. Volgens zijn aanhangers heeft hij veel belangrijke gebeurtenissen voorspeld, zoals beide wereldoorlogen, de opkomst van Napoleon, het communisme en de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Nostradamus werd geboren op 14 december 1503. 

Op het eerste gezicht lijken een Franse ziener, een Nederlandse minister-president en een koning van Griekenland weinig gemeen te hebben. Toch delen Nostradamus, Dirk Jan de Geer en Paul I van Griekenland minimaal één ding: ze werden allen geboren op 14 december.

Nostradamus (1503-1566)

werd als Michel de Nostredame geboren in Saint-Rémy-de-Provence in Zuid-Frankrijk. Op zijn vijftiende ging hij studeren aan de universiteit van Avignon. Een jaar later brak echter de pest uit en sloot de universiteit. Na als apotheker te hebben gewerkt, begon Nostradamus in 1529 aan een studie medicijnen aan de universiteit van Montpellier. Na een jaar werd hij echter weggestuurd, omdat men ontdekte dat hij apotheker was geweest, wat statutair verboden was aan de universiteit. Hierna vervolgde hij zijn werk als apotheker. In 1531 trouwde Nostradamus met een vrouw van wie de naam niet bekend is. Zij kregen twee kinderen. Zijn vrouw en kinderen overleden echter in 1534 aan de pest. In 1547 trouwde hij met Anne Ponsarde, met wie hij zes kinderen kreeg. Nostradamus begon steeds verder af te staan van het gebied van medicijnen en raakte steeds meer betrokken bij occultisme en voorspellingen. In 1550 schreef hij zijn eerste almanak. Dit was een groot succes, wat ervoor zorgde dat hij het schrijven van voorspellingen voortzette. Catharina de' Medici, de vrouw van koning Hendrik II, was onder de indruk van Nostradamus’ voorspellingen en gebood hem naar het Franse hof te komen om horoscopen voor te tekenen. De vele voorspellingen die Nostadamus tijdens zijn leven schreef worden door sommigen als zeer accuraat beschouwd. Critici benadrukken echter dat de voorspellingen van Nostradamus zo vaag zijn, dat ze op vrijwel elke situatie toepasbaar zijn. Op 2 juli 1566 overleed Nostradamus aan de gevolgen van jicht.

Dirk Jan de Geer (1870-1960)

werd geboren in Groningen. Van zijn jeugd is verder weinig bekend. Hij was leider van de politieke partij de Christelijk-Historische Unie (CHU), waarin de Geer als vooruitstrevend bekend stond. Zo pleitte hij in 1909 voor algemeen kiesrecht. Tussen 1921 en 1933 was hij meer dan tien jaar minister van Financiën. Vooral zijn Financiële-verhoudingswet, die de financiële betrekkingen tussen het Rijk, de provincies en gemeenten moest regelen, bleek een succes. In 1933 ontving de Geer de eretitel ‘minister van staat’. Zes jaar later werd de Geer leider van het eerste kabinet met sociaaldemocraten. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was hij echter van mening dat Groot-Brittannië de oorlog nog zou kunnen winnen en dat Nederland zich aan Duitsland moest overgeven. Hierdoor zette koningin Wilhelmina hem in augustus 1940 uit zijn functie. De Geer keerde hierdoor vanuit Londen terug naar het bezette Nederland. De Duitsers kwam de terugkeer van een oud-premier om propagandistische redenen goed uit. Na de oorlog werd zijn eretitel hem hierdoor afgenomen. Op 27 november 1960 overleed de Geer in Soest.

Paul I van Griekenland (1901-1964)

werd geboren in Athene als derde zoon van de Griekse koning Constantijn I. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ontstond er onenigheid of Griekenland mee moest doen aan deze oorlog wat leidde tot een breuk in het land. Constantijn was pro-Duits en moest onder dreiging van de geallieerden Griekenland in 1917 ontvluchten. In 1920 volgde er een volksstemming ten gunste van een terugkeer van koning Constantijn I. Nadat Griekenland echter de Grieks-Turkse oorlog (1919-1922) verloor, moest Paul wederom vluchten met zijn vader. In 1935 keerde Paul terug naar Griekenland. Op 9 januari 1938 trad hij in Athene in het huwelijk met Frederika van Brunswijk. Het echtpaar kreeg drie kinderen, waaronder koning Constantijn II. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en Griekenland door de Duitsers bezet werd, voegde Paul zich bij de Griekse regering in ballingschap. Paul keerde in 1946 terug naar Griekenland en volgde in 1947 zijn overleden broer op als koning van Griekenland. Op dat moment was het land was verwikkeld in een burgeroorlog tussen communisten en de regering. In 1949 kwam er een einde aan de burgeroorlog en kon het land worden herbouwd. Dit herstel werd bespoedigd door de vele staatsbezoeken die Paul in de jaren vijftig aflegde om internationale relaties te verbeteren. De afkeer tegen het koningshuis, door hun invloed en hoge kosten, groeide echter in Griekenland. Als teken van goede wil doneerde Paul zijn privélandgoed aan de staat. In 1964 overleed hij aan de gevolgen van maagkanker in Athene.

Leestip:

De GeerEen eenzaam staatsman – Dirk de Geer (1870-1960)
Auteur: Meindert van der Kaaij 
Uitgever: Verloren
ISBN: 978-9087042936
Winkelprijs: €49,–

Bestel Een eenzaam staatsman

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt