Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheidsdag in India

Een massa mensen verzamelt zich, kalm en bedaard, op het Gowalia Tank park in Bombay. Aan het hoofd van deze massa staat Mahatma Gandhi. Zijn speech is helder en duidelijk: strijd tegen de Britse overheid die het land bezet zonder enig geweld. Later zou dit de sleutel worden voor de onafhankelijkheid van India.

Gedurende de 17e en 18e eeuw waren de Britten constant in strijd met de Portugezen, Nederlanders en Fransen. In 1757 wist de Britse Oost-Indische Compagnie onder leiding van Robert Clive een groot gedeelte van het zuidelijke India te veroveren. Niet veel later zou hun macht uitbreiden tot over bijna het hele land.

Echter, de invoer van verscheidene wetten en de voorwaarden waaronder de Britse Compagnie heerste kwamen steeds meer in conflict met de religieuze ideeën van het Indiase volk. Een rebellie in 1857 was het gevolg. Hoewel deze revolutie neer werd geslagen, werd ook de Britse Oost-Indische Compagnie opgeheven en kwam India nu onder directe heerschappij van de Britse overheid. In de jaren daarop zou echter blijken dat dit regime niet veel beter was.

In 1915 kwam Mahatma Gandhi terug in India. Daarvoor had hij zich in Zuid-Afrika neergezet als een prominent leider van de Anti-Apartheid beweging. Eenmaal terug in India zette hij die strijd tegen racisme en ongelijkheid voort op een onconventionele manier. Door protesten uit te voeren waarin geweld vanuit de Indiase kant geen rol speelde, kreeg Gandhi bijna het hele volk achter zich. Dit zou uiteindelijk resulteren in de onafhankelijkheid van India.

Sindsdien is 15 augustus een nationale feestdag in India. Tijdens de Onafhankelijkheidsdag staat het hijsen van de nationale vlag van India centraal. Zo hijst de minister-president van India de Indische vlag in Delhi, wat over alle nieuwskanalen van India wordt uitgezonden, en houdt hij een speech waarin hij een eerbetoon doet aan de leiders van de vrijheidsstrijd. Ook worden er vlaggen uitgedeeld over het hele land die worden gedragen door het volk om hun patriottisme aan te tonen.

 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.