Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheidsdag Namibië

Al jaren kijkt de overwegend donker gekleurde bevolking van Namibië toe hoe een blanke minderheid hun land regeert. Talloze pogingen tot onafhankelijkheid mislukken. Op 26 augustus 1966 besluiten ze dat het genoeg is geweest.

De directe aanleiding voor de onafhankelijkheidsoorlog van Namibië was de apartheid in Zuid-Afrika. Namibië, indertijd nog Zuid-West Afrika, was vanaf 1884 een Duitse kolonie, maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915 door Zuid-Afrika overgenomen. Zuid-Afrika werd toen voornamelijk bestuurd door blanke mensen, de Afrikaners. Zij voerden in 1948 een politiek van rassenscheiding in: beter bekend als Apartheid.

In 1964 was de Verenigde Naties ontstaan, die Zuid-Afrika opperde om Namibië een onderdeel van de VN te laten maken. Zuid-Afrika weigerde. Het volk van Namibië verzocht vervolgens in de jaren ’50 de VN meerdere malen om het land onafhankelijkheid te geven, maar dat mocht niet baten. In de jaren ’60 verkregen een aantal Europese koloniën in Afrika wel onafhankelijkheid, tot groot ongenoegen van Namibië.

De VN beval Zuid-Afrika wederom Namibië op te geven, maar weer weigerde de overheid. Voor Namibië was het de druppel die de emmer deed overlopen. De People’s Liberation Army of Namibia (PLAN) kwam voort uit de South-West Africa People’s Organisation (SWAPO), een politieke partij die streed voor onafhankelijkheid. Op 26 augustus 1966 lanceerden zij hun eerste aanval op Zuid-Afrika bij het trainingskamp Omugulugwombashe.

Na het voeren van tal van gesprekken kwam er jaren later, op 21 maart 1990, een eind aan de oorlog en werd Namibië onafhankelijk verklaard. De SWAPO won tijdens verkiezingen van het parlement van Namibië 55 van de 72 zetels, waardoor het succesvol een nationale regering kon vormen. 26 augustus staat in Namibië bekend als Heroes’ Day, in nagedachtenis van de helden van de PLAN. Door de VN is het erkend als Namibia Day.

Tijdens Namibia Day vinden er allerlei activiteiten plaats door het hele land, hoewel het in Namibië gebruikelijk is om dit nabij belangrijke oude slagvelden te doen zoals Omugulugwombashe. De huidige president, Hifikepunye Pohamba, doet tijdens deze ceremonies een eerbetoon aan de veteranen van de PLAN. Het is eveneens het moment waarop militairen van Namibië hun onderscheiding en medailles uitgereikt krijgen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.