Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheidsdag Vietnam

“Iedereen, man en vrouw, jong en oud, welk religie je ook aanhangt en welke etniciteit en politieke ideeën je ook hebt, sta op en vecht tegen de Franse kolonisatie en red het vaderland!” Het zijn de woorden van Ho Chi Minh, leider van de Vietnamese verzetsgroepering, voorafgaand aan de oorlog die Vietnam onafhankelijkheid zou brengen op 2 september 1945.

Vietnam was het grootste deel van zijn bestaan een vazalstaat of provincie van het Chinese rijk, hoewel het sporadisch volledig onafhankelijk was, zoals in 1772. In dat jaar wist Gia Long aan de macht te komen met behulp van een Franse priester, Pierre Pigneau de Behaine. Frankrijk handelde namelijk al sinds de 17e eeuw met Vietnam en wilde haar invloed in het land vergroten, onder andere door missionarissen.

Tijdens het regime van Long werd het katholieke geloof toegestaan. Een flink aantal Europeanen vestigden zich dan ook in Vietnam om het geloof te verspreiden. De opvolgers van Long waren echter fel tegen deze ‘westernisatie’. De katholieke priesters werden vervolgd en in het hele land braken opstanden uit. Frankrijk greep deze kans maar al te graag aan om Vietnam binnen te vallen en te kolonialiseren.

In de jaren die volgden ontstonden er veel bewegingen die de Vietnamese bevolking onafhankelijkheid moesten brengen. Deze bewegingen werden stuk voor stuk neergeslagen door de Fransen, totdat Japan in 1940 het land binnenviel en de Fransen verdreef. Een jaar later zou de militaire verzetsbeweging Viet Minh in het leven geroepen worden.

De Japanse bezetting mocht niet lang duren. In 1945 maakten de geallieerden een eind aan de Japanse troepen in Vietnam. De meningen waren verdeeld over wat ze met Vietnam aanmoesten. Hoewel de Amerikaanse president Roosevelt wilde dat de kolonisatie eindigde, wilde hij het land ook geen onafhankelijkheid geven, waardoor de kwestie werd uitgesteld. Dat leidde tot de overname van Vietnam door de Viet Minh. Hun leider, Ho Chi Minh, riep op 2 september 1945 de onafhankelijkheid uit.

Vietnam werd daarmee opgedeeld in twee staten - Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam - vanwege een sterkere communistische aanhang in het noorden van het land. In de akkoorden van Genève in 1954 werd deze verdeling geformaliseerd, hoewel een oorlog tegen de Fransen en later tegen de Amerikanen ervoor zouden zorgen dat Vietnam op 2 juli 1976 officieel herenigd werd als de socialistische republiek Vietnam. Vandaag de dag viert Vietnam op 2 september de onafhankelijkheid als een feestdag, waarbij er een eerbetoon aan de nationale held Ho Chi Minh wordt gedaan.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.