Galapagos Eilanden Darwin

Ontdekking nieuwe soorten op de Galapagos eilanden

Op de Galapagos eilanden worden nog altijd nieuwe soorten ontdekt. In 2015 werden er ook nieuwe soorten koraal en zeesponzen ontdekt. De bekendste ontdekking van diersoorten op de Galapagos eilanden vond plaats in 1835. De eilanden werden al in de 16e eeuw ontdekt.

De evolutietheorie van Charles Darwin veranderde het denken over het leven op aarde. Toen hij in 1859 zijn boek over het ontstaan van soorten publiceerde, zorgde zijn evolutietheorie voor stof tot nadenken. Zijn bekendste ontdekkingen deed hij op de Galapagoseilanden.

Galapagoseilanden

De Dominicaanse bisschop Tomás de Berlanga ontdekte per toeval de onbewoonde eilanden in 1535. Abraham Ortelius noemde de archipel in zijn Theatrum orbis terrarum (1570) door de beschrijving van Berlanga Insulae de los Galopegos; de Spanjaarden noemden ze Las Encantadas, betoverde eilanden, omdat zij geloofden dat de eilanden op de golven dreven.

Piraten en Jagers

Na het bezoek van Berlanga werden de eilanden lange tijd met rust gelaten. Slechts een hand vol piraten en deserteurs gebruikten de archipel sporadisch als voedselbron. Schildpadden werden in grote getalen meegenomen op de schepen als voedsel. Ook werden de eilanden bezocht door walvisvaarders en zeeleeuwenjagers die naar hartenlust konden jagen langs de dierrijke eilanden.

Annexatie

Aan het begin van de 19e eeuw worden de eilanden bekender. Zo woonde een Ierse banneling, Patrick Watkins, op het eiland en is bekend dat vijf jaar later een Amerikaanse kapitein de archipel in bezit nam voor de Verenigde Staten. Door desinteresse voor de eilanden aan de kant van de Amerikaanse regering werd de annexatie weer snel ongedaan gemaakt. Daardoor kon Ecuador de eilanden op 12 februari 1832 annexeren. Generaal José Villamil stichtte een kolonie op één van de eilanden, La Floreana genoemd. Al snel werd het een strafkolonie voor politieke gevangenen en misdadigers. Dat bleef zo tot aan 1958. De andere eilanden bleven nog onbewoond.

Charles Darwin

In 1835 bezocht de bekende bioloog, Charles Darwin, de eilandengroep. Hij kwam aan in september 1835 en bracht vijf weken door op vier van de eilanden. Naar aanleiding van zijn bevindingen, schreef hij het boek “On the origin of species by means of natural selection or the preservation of favoured races in the struggle of life”. Hij bedacht dat geografische barrières, zoals de zee tussen de verschillende eilanden, belangrijk waren in de aparte ontwikkeling van soorten. Op elk eiland vond de evolutie op een andere manier plaats en werden tal van nieuwe soorten ontdekt.

1060 nieuwe soorten op Nieuw-Guinea

De Galapagos eilanden zijn niet de enige plek waar veel nieuwe soorten worden ontdekt. In de afgelopen decennia zijn er op Nieuw-Guinea meer dan 1000 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt, zoals de dolfijn met een ronde kop, kikkers met tanden als vampieren, rivierhaaien van meer dan twee meter en blinde slangen. 

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.