Lodewijk XVI

Onthoofding Franse koning Lodewijk XVI

Op 21 januari 1793 wordt de Franse koning Lodewijk XVI in Parijs onthoofd op de guillotine. Met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 was de Franse Revolutie uitgebroken en in 1791 werd Lodewijk gevangen genomen. Met zijn dood kwam er een einde aan het absolutistische Ancien Régime.


Franse Revolutie


De Franse koning Lodewijk XVI (1754 – 1793) en zijn vrouw Marie-Antoinette leefden op grote voet, net als de rest van de Franse adel. Door hun grote uitgaven bouwde Frankrijk een staatschuld op. Om deze schuld te verkleinen werden de belastingen verhoogd. De Franse adel en geestelijkheid hoefden, in tegenstelling tot de burgerij, geen belasting te betalen. Dit riep veel weerstand op bij het Franse volk. Toen de koning besloot de populaire minister van Financiën Necker te ontslaan omdat hij aandrong op extra vertegenwoordiging voor de burgerij in het parlement, was de maat vol. Op 14 juli 1789 begon de Franse Revolutie met de bestorming van de Bastille.


Vlucht en gevangenschap


Na de uitbraak van de Franse Revolutie vluchtten veel edelen Frankrijk uit. Ook Lodewijk XVI wilde het land uit, om in Oostenrijk met behulp van zijn schoonvader, de keizer van Oostenrijk, een leger op te zetten. Lodewijk, Marie-Antoinette en hun kinderen probeerden incognito te vluchten in juni 1791, maar zij werden al snel ontdekt. Ze werden gevangen gezet in het kasteel Le Temple.


Burger Louis Capet


Op 21 september 1792 werd het koningschap in Frankrijk officieel afgeschaft, waarmee er een einde kwam aan het Ancien Régime. Lodewijk XVI raakte al zijn titels kwijt en moest zich in december 1792 als burger Louis Capet verantwoorden tegenover de Nationale Conventie. Hij werd beschuldigd van samenzwering tegen de algemene veiligheid van de staat. Op 16 en 17 januari 1793 stemde de Nationale Conventie voor de oplegging van de doodstraf.


Onthoofding Lodewijk XVI


Op 21 januari 1793 werd het vonnis uitgevoerd. Lodewijk werd met een koets naar het Place de la Révolution gebracht, waar de guillotine al klaarstond. Hier werd hij, onder belangstelling van duizenden toeschouwers, onthoofd. Na de executie werd zijn hoofd aan het volk getoond. Op 16 oktober 1793 werd ook Marie-Antoinette onthoofd.  


 


Afbeelding:


  • Onthoofding Lodewijk XVI. Isidore Stanislas Helman [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen

- vandaagindegeschiedenis.nl, 21 januari

- historiek.net, Lodewijk XVI

- kunst-en-cultuur.infonu.nl, Lodewijk XVI, laatste koning van Frankrijk

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.