Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van de Hells Angels

Ze dragen een mouwloos spijkerjack of een leren jack met daarop diverse symbolen en rijden op een Harley Davidson-motor: De Hells Angels. Ze  krijgen nu vier ton om uit Amsterdam te vertrekken. De gemeente bevestigt dit na berichtgeving in Het Parool. De Hells Angels Motorcycle Club werd in 1948 opgericht in San Bernardino in de Amerikaanse staat Californië.

De geschiedenis van de Hells Angels begint in 1947 in een dorpje in Californië, Hollister. Daar gingen twee rivaliserende motorclubs de Pissed off Bastards en de BoozeFighters met elkaar op de vuist. De Hells Angels ontstonden een jaar later als afsplitsing van de Pissed of Bastards. Ze namen de naam aan: The Hells Angels Motorcycle Club (HAMC).

Tweede Wereldoorlog

Een aantal van de oprichter van de club had deel uit gemaakt van de 303rd bomb group van de Amerikaanse 8th Air Force. Zij waren tijdens de oorlog gelegerd op basis Molesworth in Engeland en hadden bombardementen uitgevoerd boven Duitsland. Op 13 mei 1943 voltooide  een B-17 Flying Fortress-bommenwerper, bijgenaamd Hell’s Angel, als eerste meer dan twintig bombardementsvluchten. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen verscheidene veteranen zich toe te leggen op de motorsport en werden er verschillende clubs opgericht. Deze veteranen wilden niet meer integreren in de stijven en in hun ogen bekrompen Amerikaanse samenleving. De naam Hells Angels werd ingevoerd voor de ze nieuwe motorclub. Deze vleugels zijn terug te vinden in het wapen van de Angels.

Hells Angels Holland

De motorclub kreeg door de jaren heen steeds meer aanhangers verspreid over de hele wereld. Zo werd in de jaren zeventig ook een Nederlandse variant van de motorclub opgericht. Het begon in Amsterdam-Oost. De Kreidler-brommerclub van Willem van Boxtel, beter bekend als ‘Big Willem’, werd eind jaren zestig herdoopt tot Hells-Angels Club. Dit was echter zonder toestemming van de Amerikaanse broeders. Dus van een officiële tak kon niet worden gesproken. Op 28 oktober 1978 werd de club officieel erkend als Nederlandse chapter van de Hells Angels. Er is nu een Stichting Hells Angels Nederland in Amsterdam met daaronder zeven chapters of afdelingen. Ieder lokaal chapter moet echter verantwoording afleggen aan Californië waar het hoofd-chapter zich bevind. Er zijn ongeveer 95 chapters die in totaal duizenden leden hebben.

Omstreden door drugs

In 1995 werden de Angels voor het eerst omschreven als ‘een crimineel netwerk’. Dat gebeurde door de commissie-Van Traa, die onderzoek deed naar de IRT-affaire, waarbij de  motorclub zich zou hebben beziggehouden met onder meerde productie van amfetaminen, vrouwenhandel en handel in gestolen voertuigen. Op 13 februari 2004 werden drie Hells Angels  uit Limburg vermoord. Twaalf clubgenoten werden hiervoor tot zes jaar celstraf veroordeeld. Drie anderen werden vrijgesproken.

De Amsterdamse chapter is de belangrijkste van de zes Nederlandse afdelingen van Hells Angels Holland. De gemeente Amsterdam heeft nu gezorgd dat de Hells Angels op zoek moeten naar een ander clubhuis. Amsterdam was een onteigeningsprocedure tegen de motorclub gestart, maar volgens de wet moet daarbij altijd een poging worden gedaan om er onderling uit te komen. De rechter wordt later ingeschakeld om de hoogte van een schadeloosstelling te bepalen. De gemeente en de motorclub kwamen uiteindelijk een akkoord over schadeloosstelling voor het opgeven van het terrein waarop het clubhuis Angel Place staat.

Landen: 

Tijdperken: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.