Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van Radio Vaticaan

De paus heeft sinds 2012 zijn eigen account op Twitter. Met dat account voegde het Vaticaan een nieuw medium toe aan haar methoden om gelovigen van over de hele wereld te bereiken. In 1931 vond er een soortgelijke première plaats, want in dat jaar lanceerde het Vaticaan onder leiding van paus  Pius XI (1857-1939) een eigen radiostation.

Het medium radio ontstond aan het einde van de 19e eeuw en diende toen vooral als communicatiemiddel tussen schepen. In de eerste decennia van de 20e eeuw verschenen de eerste radio-omroepen. Al snel ontstond in het Vaticaan de wens om een eigen omroep op te richten.

Samenwerking met Marconi

Om dit te realiseren riep het Vaticaan in 1925 de hulp in van Guglielmo Marconi (1874-1937), de Italiaanse wetenschapper die verantwoordelijk was voor de uitvinding van  de draadloze telegrafie. De ontwikkeling hiervan leidde later tot de mogelijkheid om radio-uitzendingen te maken. Marconi voelde zich vereerd dat hij mocht helpen bij het ontwikkelen van een radio-omroep voor het Vaticaan en gaf dan ook aan hier geen geld voor te willen ontvangen. Na een aantal jaren van voorbereiding was het op 12 februari zover. De eerste uitzending van Radio Vaticaan was een feit. Guglielmo Marconi kondigde aan het begin van de uitzending aan dat paus Pius XI de zender zou inwijden, wat daarna gebeurde.

Belangrijke rol tijdens Tweede Wereldoorlog

Radio Vaticaan speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Het was de eerste internationale zender die er  in 1939 melding van maakte dat de nazi’s joden in getto’s opsloten in Polen. Het Vaticaan berichtte in vijf talen, waaronder ook in het Duits. Later in de Tweede Wereldoorlog werd de omroep in Duitsland verboden, net als alle andere buitenlandse radiozenders. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd het bereik van Radio Vaticaan steeds groter. Inmiddels wordt er in 47 talen over de hele wereld uitgezonden.

Nieuwe middelen

Ondertussen blijft het Vaticaan haar communicatiemiddelen nog steeds vernieuwen. Zo is het sinds 2012 ook mogelijk om de paus via Twitter te volgen. Benedictus is overigens niet van plan om alle berichten die vanaf zijn Twitteraccount verschijnen zelf de wereld in te sturen. Zijn woordvoerder heeft aangegeven dat de paus zich hierbij onder andere laat steunen door de Amerikaan Greg Burke, die werkzaam is bij de persdienst van het Vaticaan.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.