Geen afbeelding beschikbaar

Ontstaan van Wikipedia

De Engelse website van de internetencyclopedie Wikipedia is vandaag uit de lucht. Wikipedia doet mee aan een protest tegen twee Amerikaanse wetsvoorstellen om sites die internetpiraterij toestaan te blokkeren. Wikipedia ziet dit als een vorm van censuur en dus een aantasting van de vrijheid van meningsuiting.

De site Wikipedia ging op 15 januari 2001 de lucht in. De organisatie de ‘Wikipedia Foundation’ wilde een internetencyclopedie lanceren die voor iedereen toegankelijk was. De naam ‘Wikipedia’ bestaat uit een samentrekking van enerzijds het Hawaïaanse woord ‘wiki’, wat snel betekent, en anderzijds het Griekse woord ‘encyclopedia’.

De Nederlandse Wikipedia

Vijf maanden na de oprichting van de Engelstalige versie van Wikipedia werd op 19 juni 2001 de Nederlandse editie gelanceerd. De Nederlandse stichting kende vanaf het begin af aan geen leden, maar werd door de Engelstalige Wikimedia Foundation onderhouden. Op 18 juni 2006 werd de Vereniging Wikimedia Nederland (WMNL) opgericht, in overleg met Jimmy Donal (Jimbo) Wales, medeoprichter van Wikipedia. De doelstelling van de WMNL was om de Nederlandstalige Wikipedia te onderhouden en controleren Op 18 juni 2006 werd Oscar van Dillen, een bekende Nederlandse componist en muziekpedagoog, het hoofd van de WMNL..

Wikipedia hoopte na de start om minimaal 100.000 artikelen online te kunnen zetten, maar op het moment dat dit doel was bereikt was de groei nog steeds volop gaande. Op 15 januari 2011 beschikte Wikipedia in totaal over maar liefst 17.000.000 artikelen, in 278 verschillende talen. De Nederlandstalige versie was in december 2011 met 1.000.000 artikelen de vierde grootste versie. De Engelstalige versie was met ruim 3.500.000 artikelen nog altijd de grootste. Maar ondanks dat Wikipedia veelal wordt aangevallen op de kwaliteit is de website niet alleen de grootste internetencyclopedie, maar beschikt Wikipedia veelal ook over de langste artikelen die op internet te vinden zijn.

Protest

Hoewel de Wikipedia Foundation altijd een neutrale politieke positie handhaafde, neemt de organisatie nu duidelijk stelling in tegen de Amerikaanse wetsvoorstellen, omdat ze vinden dat de vrijheid van meningsuiting met de wetsvoorstellen in het geding komt. Naast Wikipedia doen ook andere sites mee aan het protest. Zo gaat Google niet uit de lucht, maar verwijzen ze wel door naar een petitie tegen de wetsvoorstellen en komen gebruikers van Firefox op een zwarte startpagina terecht.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!