Ontstaansgeschiedenis terreurorganisatie Al-Shabaab

Het Keniaanse leger is op maandag 23 september begonnen met een slotoffensief om de gijzelaars uit het winkelcentrum Westgate te bevrijden. Deze zijn gegijzeld door leden van de terroristische groepering Al-Shabaab, die de voorgaande zaterdag een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi binnenviel en zich sindsdien in het complex ophoudt. Al-Shabaab strijdt al jaren voor een Islamitische staat in Somalië.

Ontstaan Al-Shabaab

Al-Shabaab werd in 2004 in Somalië opgericht en maakte als jeugdorganisatie deel uit van de Unie van de Islamitische Rechtbanken (UIR). Deze organisatie wilde de rust terugbrengen in Somalië. Er was chaos ontstaan in het land doordat krijgsheren in 1991 dictator Mohammed Siad Barre hadden afgezet en zelf de macht hadden overgenomen waardoor er geen echte regering meer aan de macht was. De UIR streed tegen de krijgsheren en wilde orde terugbrengen en een streng Islamitische staat stichten. De UIR begon in 2006 met het strijden tegen de overgangsregering in Somalië en tegen het Ethiopische leger dat het land binnen was gevallen om de Somalische regering te steunen. Toen deze strijd voor de UIR slecht afliep, besloot Al-Shabaab zich af te splitsen en zelf de strijd verder aan te gaan.

Strijd voor een Islamitische staat

Leden van Al-Shabaab vormden een rebellenleger en begonnen een guerrillastrijd. Al-Shabaab begon in 2006 met zelfmoordaanslagen, gewapende overvallen en moordaanslagen. Deze waren gericht op de overgangsregering en iedereen die deze steunde. Vanaf 2008 hanteerde de rebellen ook een andere tactiek en werd geprobeerd de Somalische bevolking aan hun kant te krijgen. Voormalig bondgenoot UIR sloot in 2009 vrede met de overgangsregering maar Al-Shabaab was het hier niet mee eens. In hetzelfde jaar verlieten de Ethiopisch troepen Somalië en raakte Al-Shabaab haar voornaamste vijand kwijt. Ze richtten zich hierna dan ook op de in Somalië aanwezige Afrikaanse vredestroepen. In mei 2009 wilde de Somalische president Sharif Sheikh Ahmed de rebellen tegemoet komen en gaf toe aan een aantal van hun eisen. Al-Shabaab was niet tevreden en zette de strijd voort.

Winkelcentrum Westgate

Al-Shabaab werkt in Somalië zelf veel samen met andere fundamentalistische groeperingen en heeft ook banden met Al-Qaida. Sinds februari 2012 hebben de twee groepen een verbond. Al-Shabaab wordt geleid door Mukhtar Abu Zubair en heeft 3000 tot 7000 actieve leden. De organisatie is vrij machtig in Somalië en is gevestigd in verschillende gebieden: Bay en Bokool, Zuidelijke gebieden en Magadisha, Puntland en Somaliland.

Zaterdag 21 september 2013 vielen leden van Al-Shabaab het winkelcentrum Westgate in Nairobi binnen waar ze sindsdien gijzelaars vasthouden. Dat de organisatie nu een aanval op een Keniaans doelwit uitvoert, is volgens Al-Shabaab om wraak te nemen op Kenia. Het land viel in 2011 Somalië aan om Al-Shabaab te verdrijven. Ook willen ze de macht van de extremistische groeperingen in Kenia beperken. Uganda was ook al meerder keren het slachtoffer van aanslagen doordat ook dit land troepen in Somalië heeft. Bij de aanval zaterdag kwam een Nederlandse vrouw om het leven. Op dit moment doet het leger zijn best om de gijzelaars vrij te krijgen. Er zijn in totaal 68 doden gevallen bij de aanslag.



<h3>Bronnen</h3>
<p>-        Volkskrant.nl,  <a href="http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3514174/20... is al-Shabaab? Tien vragen op een rij</a>   (23-09-2013)</p>
<p>-        Nctc.gov, <a href="http://www.nctc.gov/site/groups/al_shabaab.html">Al-Shabaab  </a></p>
<p>-        NOS.nl, <a href="http://nos.nl/artikel/554410-alshabaab-van-sharia-tot-terreur.html">Al-S... van sharia tot terreur </a> (23-09-2013)</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-         Wikimedia Commons,<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USMC-120228-M-CF241-480.jpg?usela... Training soldaten  </a>(28-02-2012)</p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.