Oorsprong van ‘op je lauweren rusten’
Wanneer je na hard werk verricht te hebben het wat rustiger aan kunt gaan doen, kun je dit uitdrukken door te zeggen dat je 'op je lauweren gaat rusten.’ Deze uitdrukking heeft te maken met een gebruik dat al teruggaat tot de bloeiperiode van de Grieken.
De uitdrukking ‘op je lauweren rusten’ heeft te maken met de lauwerkrans. Deze krans was gemaakt van laurierbladeren en was een symbool dat diende om de goden te eren. Grieken die offers brachten in de tempels hadden daarom altijd een laurierkrans op hun hoofd. In de tijd van de Oude Grieken bestonden er al grote sportevenementen, waarvan de Olympische Spelen het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is. De sportwedstrijden werden ook gehouden om de goden te eren, vandaar dat de winnaars een lauwerkrans kregen. De Griekse God Apollo werd overigens ook vaak afgebeeld met een lauwerkrans op zijn hoofd, evenals de godin van de overwinning, Nike.
Romeinse keizers
De lauwerkrans werd niet alleen bij sportieve evenementen gedragen. Vooral door toedoen van de Romeinen werd de krans ook een politiek symbool. Romeinse keizers droegen een lauwerkrans wanneer ze na een succesvolle militaire expeditie een triomftocht door de stad hielden. Volgens oude verhalen had de lauwerkrans overigens ook speciale krachten. De Romeinen geloofden dat je met een lauwerkrans op beschermd werd tegen onweer. Over de Romeinse keizer Tiberius (42 v.C-37 n. C) wordt dan ook gezegd dat hij wanneer het ging onweren snel een lauwerkrans op zijn hoofd zette.
Roem en status
De uitdrukking ´op je lauweren rusten´ is afgeleid van het gebruik om de winnaars van sportevenementen een lauwerkrans te geven. Winnaars van sportevenementen konden namelijk lang teren op hun overwinning. Door de roem die bij de overwinning hoorde genoten de winnaars ook veel maatschappelijke voordelen en hadden ze bijna de garantie dat ze een luxe leven konden leiden. Daarom werd gezegd dat deze mensen ´op hun lauweren konden gaan rusten.´
Luiheid
Later kreeg de uitdrukking ´op je lauweren rusten´ ook een meer negatieve betekenis. Je kunt namelijk ook zeggen dat iemand ´op zijn lauweren rust´ wanneer je van mening bent dat iemand eigenlijk drukker zou moeten zijn of lui is en te weinig uitvoert. De lauwerkrans is echter ook nog steeds het symbool voor een overwinning. Sporters die gehuldigd worden krijgen vaak nog steeds een krans omgedaan. Een andere manier om dit uit te drukken is dat ze gelauwerd worden.
Afbeelding
- Wikimedia Commons: Olympia Mosaic