Geen afbeelding beschikbaar

Oorsprong van thee

Uit een Duits universitair onderzoek is gebleken dat het drinken van thee de kans op diabetes type 2 verlaagt. Thee is na water de meest gedronken drank op de wereld. Tegenwoordig is thee ook populair in het westen, maar het drankje vindt haar oorsprong in het oude China.

Volgens een Chinese legende vond keizer Shen Nong in 2737 voor Christus thee per ongeluk uit. Hij zou uit hygiënische overwegingen zijn onderdanen hebben opgedragen om water altijd te koken alvorens het te drinken. Toen hij met zijn entourage door zijn rijk reisde, pauzeerde het gezelschap in een afgelegen deel van het keizerrijk. Keizer Shen Nong liet zijn onderdanen water koken in een pan. Dichtbij stond een theeplant, waarvan de blaadjes in de pan woeien. De keizer dronk het water met het thee-extract en was onder de indruk van het oppeppende effect van de drank. Hij verklaarde dat thee het lichaam energie gaf, en voerde de drank in als medicijn. Shen Nong is een figuur uit de Chinese mythologie, en het is niet zeker of dit verhaal klopt.

Theecultuur

Wel is zeker dat thee omstreeks 300 na Christus een populaire drank werd in China. Overal in het Chinese rijk werden theehuizen opgezet en thee werd een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur. Er werden dan ook veel boeken, gedichten, liederen en schilderijen opgedragen aan thee en de theeplant. Rond 900 vloog het gebruik van theedrinken ook over naar Japan. In tegenstelling tot de Chinezen, die theedrinken als ontspanning zagen, verhieven de Japanners theedrinken tot een kunst. Het drinken van thee ging gepaard met tal van ceremonies, en het leren van deze kunst kon jaren duren.

Thee in Europa

Vanwege de toenemende handel tussen China en het westen kwam thee in 1600 ook in Europa terecht. In 1609 bereikte thee Engeland. Thee werd vooral populair onder de Britse adel, omdat het gewone volk de drank niet kon betalen. Een pond thee kostte de gemiddelde Britse arbeider namelijk negen maandlonen. Toen de handel in thee toenam, daalde het product in prijs en werd het ook betaalbaar voor de minderbedeelden. Net zoals in China werd thee al snel onderdeel van de Britse cultuur. In 1750 was thee de favoriete drank geworden van zowel de Britse adel als de lagere klasse.

Diabetes type 2

Maar het oorspronkelijke geneeskundige nut van thee is nog niet vergeten. Uit een onderzoek van de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf blijkt dat het drinken van thee de kans op diabetes type 2 verlaagt. Daarvoor moeten wel dagelijks vier koppen thee worden gedronken.  

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.