Geen afbeelding beschikbaar

Opdeling van Palestina

65 jaar geleden, precies op deze dag, nam de Algemene Vergadering van de VN resolutie 181 aan. Die verdeelde het land van het historische Palestina in twee staten en werd het geboortebewijs voor Israël.

Aldus de Palestijnse premier Mahmoud Abbas gisteren. Hij riep hiermee de Verenigde Naties op om de status van de Palestijnse Autoriteit op te waarderen van ‘entiteit’ naar ‘waarnemersstaat’. Dit gebeurde gisteravond met een grote meerderheid, waardoor de Palestijnse Autoriteit nu door de VN wordt erkend als een ‘niet-lidstaat’. De eerste VN resolutie wat betreft de verdeling van Palestina werd afgegeven op 29 november 1947 en zorgde voor het ontstaan van de staat Israël.

Palestina stond na de opdeling van het Ottomaanse Rijk als gevolg van de Tweede Wereldoorlog onder gezag van Groot-Brittannië. Een steeds omvangrijkere Joodse immigratie na de Tweede Wereldoorlog, en de luider wordende roep om een Joodse staat, leidden echter tot toenemende spanningen tussen de Joodse immigranten en de Arabische bewoners van het gebied.

De Britten zaten na de oorlog behoorlijk met dit vraagstuk in hun maag. Groot-Brittannië gaaf daarop op 7 februari 1947 aan dat het de intentie had het Mandaatgebied Palestina te ontbinden, waarna het op 2 april de hulp inriep van de Verenigde Naties. De VN richtte daarna het United Nations Special Committee on Palestine(UNSCOP) op, dat drie maanden later met een voorstel kwam om Palestina te verdelen in een Joodse en een Palestijnse staat.

Opdeling van Palestina volgens de resolutie (Israël is geel, de Palestijnse gebieden oranje) (Gemaakt door Zero0000)

Opdeling van Palestina volgens de resolutie (Israël is geel, de Palestijnse gebieden oranje)

Dit voorstel werd op 29 november 1947 met een grote meerderheid aangenomen, waarna volgens VN Resolutie 181 Palestina werd opgedeeld. De Joodse staat kreeg 56 procent van het grondgebied van Palestina, al hadden de Joden in hun gebied maar een kleine meerderheid ten opzichte van de Palestijnen. De Palestijnse staat kreeg 43 procent van het grondgebied. Jeruzalem en Bethlehem kwamen onder internationaal gezag te staan.

Deze resolutie werd door de Jewish Agency namens de Joodse gemeenschap geaccepteerd, maar de Palestijnen en de Arabische staten zagen de resolutie als een inbreuk op de rechten van de Palestijnen en weigerden akkoord te gaan met de bepalingen. Dit leidde in eerste instantie tot een burgeroorlog tussen de Joden en Palestijnen, die na de terugtrekking van de Britten op 14 mei 1948 escaleerde in een oorlog tussen Israël en verschillende Arabische landen.

Israël wist deze oorlog in maart 1949 te winnen, waarna de verdeling van Palestina altijd een bron van conflict bleef. Met de erkenning van de Palestijnse Autoriteit als waarnemersstaat hopen de Verenigde Naties een nieuwe stap te hebben gezet in de oplossing van de Palestijnse kwestie.

Leestips - boeken

Verscheurd land
Verscheurd land

€ 16.95

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!