Crematies waren in de oudheid erg populair. Het bleek niet alleen praktisch, maar ook nodig om het hiernamaals te bereiken.

Opkomst crematie en waarom steeds meer mensen hiervoor kiezen

Het wordt steeds duurder om begraven te worden. Dat blijkt uit een rondgang langs begraafplaatsen in Nederland. De prijs voor een graf op een begraafplaats is afhankelijk van de grondprijs in de desbetreffende regio. In de oudheid werden de doden niet vaak begraven. Het cremeren van overledenen was niet alleen veel praktischer, het was ook nodig om de reis naar het volgende leven te kunnen maken.

Crematies in de oudheid

In de tijd van de Grieken en Romeinen was het heel normaal om de doden te cremeren, zo komt het woord cremeren van het Latijnse woord ‘cremare’ wat verbranden betekend. Er kwamen zelfs hele rituelen aan te pas. Zo werd na het sterven het lichaam eerst gewassen en geolied en vervolgens aangekleed met de mooiste kleren die de overledene had. Het lijk werd in een stoet compleet met klaagzang naar een plek buiten de stad gebracht, om te worden gecremeerd.

Ongebruikelijk in de middeleeuwen

Met de opkomst van het christendom, viel de crematie uit de gratie. Volgens de kerk was het een heidens gebruik om de doden te verbranden, en keizer Karel de Grote verbood crematies officieel. De kerk was in de ogen van de middeleeuwse christen de toegangspoort naar de hemel wanneer het einde der tijden zou aanbreken. Daarom werden de meest invloedrijke burgers zo dicht mogelijk bij het altaar van de kerk begraven, en de armen buiten de kerk in het kerkhof.


Titel: Graven spreken - Perspectieven op grafcultuur in de middeleeuwse en vroegmoderne Nederlanden
Redactie: Peter Bitter , Viera Bonenkampová en Koen Goudriaan
ISBN: 9789087043209
Uitgever: Verloren
Prijs: €29,-


Cremeren weer legaal

Pas in 1874 begon in Nederland de interesse in cremeren weer toe te nemen met de oprichting van de Vereniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland. In 1913 werd het eerste Nederlandse crematorium geopend, en op 1 april 1914 werd hier de eerste crematie gehouden. Deze crematie was nog illegaal, want pas in 1955 werd cremeren gelegaliseerd. Met de herziening van de wet op de lijkbezorging in 1991 werd cremeren en begraven als gelijk beschouwd. Desalniettemin nam het aantal crematies in rap tempo toe en momenteel (2017) kiest 63% van de Nederlanders liever voor een goedkope crematie dan voor een dure begrafenis.

Bronnen:

Nos.nl: Grafkosten blijven stijgen want begraven is minder populair

Rmo.nl: Dood, rouwen en begraven bij de Grieken

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Cremation of Care by Jules Tavernier 

Partners: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.