Geen afbeelding beschikbaar

Pater Van der Lugt gedood in Homs

De Nederlandse pater Frans van der Lugt is op 7 april 2014 in de Syrische stad Homs om het leven gebracht. Van der Lugt was lid van de Nederlandse Orde van Jezuïeten en werd door een groep gemaskerde mannen in zijn klooster door het hoofd geschoten. Pater van der Lugt is niet het eerste lid van de orde die om het leven komt omdat hij geen blad voor de mond nam.


De Jezuïetenorde


De Orde van Jezuïeten is een katholieke orde die sinds 1534 bestaat. Als doel hebben zij onder andere het helpen van minderbedeelden en het verzorgen van zieken. De ordeleden worden gekenmerkt door hun kritische intellectuele wereldvisie, die zij soms met gevaar voor eigen leven uitdragen.


Pater Juarez


Zo werd de Mexiaanse pater Miguel Agustin Pro Juarez in 1927 geëxecuteerd. Juarez verbleef tot 1914 in Mexico voor zijn studie, maar de anti-katholieke beweging die indertijd opkwam zorgde ervoor dat hij samen met zijn Jezuïetenbroeders moest uitwijken naar de Verenigde Staten en later naar Europa. In 1926 keerde hij terug naar zijn geboorteland wegens gezondheidsredenen ondanks het feit dat hij in Mexico vanwege zijn geloof vervolgd zou worden.


Juarez stichtte een ondergrondse kerk en ging in verschillende vermommingen ’s nachts de straat op om de armen in Mexicostad te helpen. Door valse beschuldigingen werd in 1927 een mislukte aanslag op de Mexicaanse president in de schoenen van de pater geschoven. Dit werd de officiële reden voor zijn executie, maar de werkelijke reden voor zijn dood was dat hij zich niet hield aan het verbod op katholicisme. Trouw aan zijn geloof bleek nogmaals uit zijn laatste woorden voor hij doodgeschoten werd: ‘Viva Cristo Rey’ (Lang leve Christus de Koning!).









Titel: Pater Ligthart en de zaak Roothaan - Streven naar heiligheid in het utopistisch tijdperk, 1914-1968
Auteur: Marc Lindeijer SJ
ISBN: 9789087041397
Uitgever: Verloren
Prijs: €37,-


 


 



Pater Regout


De in 1896 geboren Robert Hubert Willem Regout was naast hoogleraar rechten ook een jezuïtische priester. Toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland aanbrak zag Regout het als zijn plicht vanuit beide ambten om van zich te laten horen. Hij publiceerde het tijdschrift Studiën waarin hij onder andere opriep tot verzet tegen de eventuele vervolging van Joden. Op 3 juli 1940 werd hij door de Gestapo opgepakt en werd hij een jaar later van zijn gevangenis in Berlijn overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. Tot zijn dood in het kamp op 28 december 1942 bleef hij zelfs tijdens zijn gevangenschap werkzaam als priester door het steunen en het troosten van medegevangenen.


Het bloedbad in El Salvador


Pasto Ignacio Ellacuría en vijf van zijn ordebroeders moesten in 1989 ook hun missie met de dood bekopen. De Spaanse Ellacuría werkte vrijwel zijn gehele leven in het Zuid-Amerikaanse El Salvador en was het hoofd van de Jezuïtische Universiteit, de University of Central America. Tijdens de burgeroorlog in El Salvador (1980-1992) sprak hij openlijk in verschillende media over de armoede en onderdrukking van de bevolking in El Salvador. Deze uitspraken werden hem en zijn broeders niet in dank afgenomen en waren de oorzaak voor hun executie door het Salvadoriaanse leger op 16 november 1989.


Frans van der Lugt


Pastor en psychotherapeut Van der Lugt woonde vijftig jaar in Syrië en wilde de verhouding tussen verschillende religies verbeteren door zijn werk. Van der Lugt werd mede bekend doordat hij de internationale gemeenschap meerdere malen opriep om hulp te bieden aan Syrië door middel van YouTube-filmpjes. Het gebrek aan voedsel in de belegerde stad Homs zou volgens hem leiden tot grote problemen wanneer er niet ingegrepen werd.


 

Rubrieken: 

Landen: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!