Paul McCartney
Als laatste Beatle is nu ook Paul McCartney vereeuwigd op de Hollywood Walk of Fame. Zijn ster ligt naast die van overige bandleden John Lennon, George Harrison en Ringo Starr, die al eerder opgenomen werden in ‘The Walk’. Paul McCartney was een van de drijvende krachten achter het succes van de The Beatles en schreef onder andere de hits ‘Yesterday’ en ‘Let it be’.
Paul McCartney werd geboren op 18 juni 1942 in Liverpool. Op jonge leeftijd raakte ook Paul geïnteresseerd in muziek, maar in tegenstelling tot zijn vader, de muzikant Jim McCartney, verkoos hij de gitaar boven de trompet. Op veertienjarige leeftijd schreef hij zijn eerste nummer genaamd ‘My Little Girl’. Twee jaar daarna volgde het liedje ‘When I’m Sixty Four’, dat later in een aangepaste versie door de Beatles gezongen zou worden.
The Quarrymen
Op 6 juli 1957 kwam McCartney tijdens een festival in Woolton voor het eerst in contact met John Lennon. Al snel vormden de twee een muzikale connectie en begonnen ze samen liedjes te schrijven voor hun band ‘The Quarrymen’. Niet veel later voegden de veertienjarige gitarist George Harrison, een schoolvriend van McCartney, en de basgitarist Stuart Sutcliffe zich eveneens bij de band. De groep trad in die periode op onder verschillende namen, waaronder ‘Johnny and the Moondogs’ en ‘The Silver Beetles’, voordat ze begin jaren ’60 uiteindelijk besloten om zichzelf ‘The Beatles’ te noemen.
Doorbraak
In augustus 1960 kreeg de band de eerste grote boeking in een club in het Duitse Hamburg. De samenstelling miste echter nog een drummer, en dus werd één dag voor vertrek Pete Best toegelaten tot de groep. Na een verblijf van twee jaar in Duitsland keerden The Beatles terug naar Liverpool, waarop Sutcliffe besloot de band te verlaten. Dit betekende dat McCartney, aanvankelijk tot zijn grote tegenzin, voortaan de basgitaar moest bespelen. Tevens werd drummer Best in 1962 vervangen door Ringo Starr, waarmee ‘The Beatles’ nu hun definitieve samenstelling hadden bereikt. Eén jaar later volgde de definitieve doorbraak met de hitsingle ‘Please Please Me’, geschreven door Lennon.
Beatlemania
Vrijwel meteen na hun eerste hit werden The Beatles enorm populair en kregen ze veel media aandacht. Tussen 1963 en 1966 toerde de band de hele wereld over en gaven ze in deze periode maar liefst veertienhonderd optredens en concerten. Desalniettemin hield McCartney ook nog tijd over om liedjes te schrijven, waaronder de hitsingles ‘Can’t Buy Me Love’ (1963) en ‘Yesterday’ (1965). Toch besloot de band vanaf 1966 te stoppen met toeren en zich weer volledig toe te leggen op het produceren van muziek in de studio. Dit resulteerde in wat veel kenners beschouwen als hun beste werk, met onder andere de albums ‘Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band ‘ (1967) en ‘Abbey Road’ (1969). McCartney schreef in deze periode onder andere de singles ‘Yellow Submarine’ (1966), ‘Hello, Goodbye’(1967), ‘Hey Jude’ (1968) en ‘Let it be’ (1970).
Solocarriére
Als een gevolg van artistieke verschillen tussen de verscheidene bandleden verliep de samenwerking tussen The Beatles eind jaren ’60 steeds stroever. In november 1969 maakte McCartney tijdens een interview dan ook bekend dat de Beatles definitief uit elkaar waren. Het betekende echter nog niet het einde van de muziekcarrière van McCartney. Zo was hij tussen 1971 en 1981, onder andere samen met zijn vrouw Linda, lid van de band ‘Wings’ en heeft hij sindsdien nog een uiterst succesvolle solocarrière. Op 20 juni 2004 gaf de Brit zijn drieduizendste concert voor een publiek van 60.000 mensen in St. Petersburg.
Paul McCartney is opgenomen in het Guinness Book of Records als de ‘meest succesvolle musicus en componist in de populaire muziekgeschiedenis’, met minstens 100 miljoen verkochte singles in Groot-Brittannië en 31 nummer één hits in de Verenigde Staten. Tevens is het liedje 'Yesterday' volgens de BBC het meest populaire liedje ooit, met maar liefst 2.200 covers door andere artiesten. Gisteren, op 9 februari 2012, werd zijn werk eindelijk beloond met een ster op de ‘Hollywood Walk of Fame’. Paul McCartney is hiermee de laatste van de ‘Fab Four’ die deze eer te beurt mag vallen.