Paus Johannes Paulus II wijdt de gerestaureerde Sixtijnse kapel in

Op 11 december 1999 wordt de volledig gerestaureerde Sixtijnse kapel in het Vaticaan in Rome ingewijd door paus Johannes Paulus II. De restauratie had twintig jaar in beslag genomen. De wereldberoemde kapel werd gebouwd in 1481 en beschilderd door de meest talentvolle schilders uit de renaissance.

De oorsprong  van de Sixtijnse kapel

Op de plaats van de huidige kapel stond in de veertiende eeuw een oudere kapel, de Capella Maggiore (de Grote Kapel). Deze kapel werd ‘groot’ genoemd, omdat er ook nog een andere, kleinere kapel in de buurt stond. De Grote Kapel was inmiddels vervallen tot een reünie. Daarom liet paus Sixtus IV (1471-1484)  een nieuwe pauselijke kapel bouwen als locatie voor de belangrijkste liturgische vieringen van het pauselijke hof.

Het gebouw

De Sixtijnse kapel is een ontwerp van de architect Baccio Pontelli en werd gebouwd onder toezicht van Giovanni del Dolci. De kapel is opgetrokken uit baksteen en heeft een tonvormig dakgewelf. Het vloeroppervlak is rechthoekig en meet eenenveertig bij dertien meter. Het gebouw is twintig meter hoog. Deze afmetingen komen overeen met de Tempel van Salomo, zoals deze beschreven wordt in het Oude Testament.

Het interieur

Al tijdens de bouw, die duurde van 1473 tot 1481, werden er muurschilderingen aangebracht door Sandro Botticelli, Pietro Perugino en Domenico Ghirlandaio. De fresco’s op de noord- en zuidkant tonen het leven van Christus en Mozes. Later zijn er nog portretten van pausen aangebracht.

Michelangelo

De meest beroemde fresco’s op de muren en het plafond zijn echter geschilderd door Michelangelo Buonarotti. In 1508 kreeg hij opdracht van paus Julius II om het plafond van de Sixtijnse kapel te decoreren. Het plafond was toen al eens beschilderd door Pier Matteo d’Amelia, die er een sterrenhemel op had aangebracht. Michelangelo schilderde er verschillende episoden uit het Oude Testament op, waarvan de Schepping van Adam de meest bekende is. Hij maakte ook een reeks fresco’s van sibillen en profeten. Michelangelo voltooide deze omvangrijke opdracht in 1512.

In 1535 werd Michelangelo opnieuw benaderd voor een schilderopdracht in de kapel. Deze keer moest de muur achter het altaar beschilderd worden met een afbeelding van Het Laatste Oordeel. Op deze fresco is de figuur van Christus te zien die over het lot van de menselijke zielen oordeelt. De zielen aan de linkerkant van het fresco stijgen op naar de Hemel, terwijl aan de rechterkant de ongelukkigen naar de Hel afdalen. Michelangelo voltooide dit werk in 1541.

Toerisme

De kapel is open voor publiek en wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Door het veelvuldige bezoek gaat echter de kwaliteit van de fresco’s achteruit. Daarom werd er in 1979 besloten tot een uitgebreide restauratie. Dankzij deze restauratie, die twintig jaar in beslag nam, zijn de fresco’s weer als nieuw te bewonderen.

.

<h3>Bronnen:</h3>
 

- www.mv.vatican.va, <a title="The Sistine Chapel" href="http://mv.vatican.va/3_EN/pages/CSN/CSN_Storia.html" target="_blank">The Sistine Chapel</a>.

- www.architectenweb.nl, <a title="Sixtijnse kapel" href="http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=9132" target="_blank">Sixtijnse kapel</a>.

- www.isgeschiedenis.nl, <a title="Geschiedenis van de Sixtijnse Kapel" href="http://www.isgeschiedenis.nl/citaat-uit-het-nieuws/geschiedenis-van-de-s... target="_blank">Geschiedenis van de Sixtijnse Kapel</a>, 1 november 2012.

- www.news.bbc.co.uk, <a title="Sistine Chapel restored" href="http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/560315.stm" target="_blank">Sistine Chapel restored</a>, 11 december 1999.

- www.wikipedia.org, <a title="Sixtijnse kapel" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Sixtijnse_Kapel" target="_blank">Sixtijnse kapel</a>, 16 april 2014.

- Afbeelding: Wikimedia.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.