Geen afbeelding beschikbaar

Pi-benaderingsdag

Vandaag is het pi-benaderingsdag. Mocht u deze aanduiding missen op uw feestkalender op in uw agenda, dan is dat niet zo vreemd. Pi-Benaderingsdag wordt alleen gevierd op scholen, wiskundige faculteiten, en door enthousiaste wiskunstenaars. Pi is al eeuwenlang één van de bekendste getallen uit de wiskunde als, maar meestal werd er geen feestje omheen gebouwd.

Leuk voor wiskundigen en cijferfetisjlisten? Misschien wel, maar pi is in de wiskunde al eeuwenlang erg belangrijk. De Babyloniërs en de Egyptenaren hadden in het tweede millennium voor Christus al berekeningen van pi die de werkelijkheid dicht benaderden. Zowel de Babyloniërs en de Egyptenaren kwamen verrassend dicht bij het getal. In het westen is pi verbonden met de naam van de Griekse geleerde Archimedes (287-212 voor Christus). Met behulp veelhoeken berekende Archimedes het getal tot 3,1419, wat met zijn beperkte middelen een verbluffend nauwkeurige berekening is. In China en India werd in de eerste eeuwen na Christus pi berekend tot 7 decimalen.

Wat is pi?

Maar wat is pi en waarom rekenen wiskundigen zich al duizenden jaren suf op dit getal? Behalve de zestiende letter van het Griekse alfabet (daterend uit de 9e eeuw voor Christus) is Pi in de wiskunde een getal, dat de verhouding tussen de omtrek en de middellijn van een cirkel. De omtrek van een cirkel bereken je dus door de lengte van de middellijn te vermenigvuldigen met het getal pi: 3,1415926535897, met een oneindige reeks cijfers achter de komma, waarvan er tot dusver meer dan 20 triljoen (een triljoen is een 1 met 18 nullen) zijn berekend.

Pi benaderen

Wat is dan Pi-benaderingsdag? Vandaag is 22 juli, dat kun je zo schrijven: 22/7. 22 gedeeld door zeven is echter: 3,14285, en dat benadert het getal pi aardig. Vandaar dus. De precieze berekening van het getal Pi, heeft ook nog een feestje. Pi-dag wordt gevierd op 14 maart, omdat je dat in de Amerikaanse datumnotering schrijft als 3/14, wat lijkt op 3,14. Inderdaad, de eerste decimalen van het getal Pi. 

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.