polar bear division

Polar Bear oorlogsmonument in Loenen

Je houdt het toch niet voor mogelijk dat mensen dit doen. Een laffe streek.


Aldus Paul Sanders, voorzitter van het bevrijdingscomité Loenen-Eerbeek over de poging die in het weekend van 20 en 21 april 2013 werd gedaan om het herdenkingsmonument ‘Polar Bear’ in Loenen te stelen. Met een sleepkabel probeerden de daders de bronzen ijsbeer van z’n zwaar verankerde sokkel te trekken. Het monument werd door de Loenense bevolking aangeboden aan de Engelse 49th West Riding Infantry Division, die op 16 april 1945 de dorpen Loenen en Eerbeek bevrijdde.


De ijsbeer werd op 6 mei 2000 door de bevolking van Loenen aangeboden ter ere van ’55 jaar bevrijding van Loenen en Eerbeek’. De keuze voor een bronzen ijsbeer is niet vreemd, aangezien het Engelse West Riding Reconnaissance Regiment (49 Recce Regt), dat Loenen in 1945 bevrijdde, een ijsbeer als officieel insigne en logo voerde. Deze groep verkenners was onderdeel van de 49th West Riding Infantry Division, die in 1908 was opgericht. In de Eerste Wereldoorlog was deze divisie naar Ieper gestuurd, en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verbleef de groep in Noorwegen en vanaf mei 1940 in IJsland.


Tijdens het verblijf op IJsland ontstond het idee om een ijsbeer als symbool te kiezen voor de divisie. De ijsbeer werd op het insigne afgebeeld met zijn imposante kop hoog in de lucht. Dankzij dit symbool kreeg de divisie de bijnaam ‘Polar Bears’. In de Tweede Wereldoorlog vocht de divisie in Frankrijk en België tegen de Duitse bezetter. Na een tocht door beide landen trok de divisie met het 2e Canadese Legerkorps Nederland binnen en bevrijdden zij Arnhem op 14 april 1945. Twee dagen later bereikte het Recce Regt als voorhoede van de divisie de Gelderse dorpen Eerbeek en Loenen. De beide dorpen werden diezelfde dag nog bevrijd van de Duitse soldaten.


Ter ere van de 55ste verjaardag van deze bevrijding werd op 6 mei 2000 het monument onthuld. Van de dieven die in 2013 probeerden het Polar Bear-monument te stelen, ontbreekt elk spoor. Wel trof de politie de sleepkabel aan waarmee geprobeerd is het beeld van z’n sokkel te trekken. Er wordt nog onderzocht of het beeld schade heeft opgelopen bij de mislukte poging tot diefstal. Er zal voor gezorgd worden dat het beeld er op 5 mei weer netjes bijstaat.


Leestip:


Polar bear divisionDe Polar Bear Divisie – De bevrijding van Hilversum
Auteur: Pieter Hoogenraad
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048570
Winkelprijs: €19,50

Bestel De Polar Bear Divisie

Bronnen


- NOS.nl, Poging diefstal oorlogsmonument, 22-04-2013


- Algemeen Dagblad, Dieven proberen oorlogsmonument (…), 22-04-2013


- De Stentor, Poging tot diefstal (...), 22-04-2013


- Apeldoorn en de oorlog, Monumentenlijst (…)


- 4en5mei.nl, Loenen, ‘De Bronzen Beer’

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.