Geen afbeelding beschikbaar

Diana: godin van de jacht, kuisheid en de zwangere vrouw

De Romeinse godin Diana was de godin van de jacht. Waarschijnlijk was haar positie overgenomen van de Griekse godin Artemis. 

Artemis, dochter van Zeus

De Romeinse godin Diana is een van de vele godinnen die de Romeinen hebben overgenomen uit andere culturen. Diana stamt af van de Griekse godin Artemis, een van de twaalf Olympische goden. Artemis is de dochter van de Griekse oppergod Zeus en de vrouwelijke titaan Leto. Nadat de vrouw van Zeus, Hera, er achter kwam dat Leto zwanger was van Zeus, zorgde ze ervoor dat Leto werd verbannen naar het kale eiland Delos. Daar beviel Leto van Artemis en haar tweelingbroer Apollon (beter bekend onder zijn Romeinse naam Apollo). De bevalling van Apollon ging niet vlekkeloos, aangezien Hera er voor zorgde dat Leto negen dagen en nachten zou lijden bij de moeizame geboorte.

Artemis de godin van kuisheid en de zwangere vrouw

Mede door de moeizame en pijnlijke bevalling van haar moeder bij haar tweelingbroer, besloot Artemis om eeuwig maagd te blijven. Hierdoor werd ze de godin van de kuisheid en de zwangere vrouw. Dit werd ze naast haar functie als godin van de jacht en de maan. Artemis had een voorliefde voor rechtvaardigheid en dieren, waarbij ze een speciale band had met beren en herten. Artemis kon bij onrechtvaardigheid, net als haar broer, erg gewelddadig optreden tegen de overtreders.

Orion en Artemis

Een van de bekendste verhalen over Artemis is de moord van de jager Orion. Artemis zou verliefd zijn geworden op Orion. Haar jaloerse broer Apollon kon dit niet verdragen en wist zijn zus te misleiden, waardoor Artemis tijdens een jacht per ongeluk Orion om het leven bracht. Er bestaan echter diverse andere verhalen, waarin wordt beweerd dat Artemis Orion opzettelijk om het leven bracht, vanwege diverse misdaden van Orion, zoals verkrachtingen. Het verhaal van het jachtongeluk is echter het meest aannemelijk, aangezien Orion werd geëerd door een plek aan de sterrenhemel met zijn eigen sterrenlichaam. Daarbij was er ook plek voor de favoriete jachthond van Artemis, namelijk Sirius, die te herkennen is als de felste en meest heldere ster aan de sterrenhemel.

Diana in de Romeinse mythologie

Artemis werd in de Romeinse mythologie dus vertaald naar Diana. De Romeinen zouden van haar taken een driedeling maken die elk vereerd werd met diverse tempels. Voor de Romeinen stond ze bekend als Diana Venatrix (godin van de jacht, vruchtbaarheid en wilde natuur), Diana Lucifera (godin van de maan) en als Diana Nemorensis (Diana de heks). Diana zou net als haar Griekse evenbeeld een agressieve kant hebben door genadeloos wetsovertreders te vervolgen. Wat dat betreft lijkt de moordende Mexicaanse vrouw een passende bijnaam te hebben gekozen.

De vrouw die mogelijk verantwoordelijk is voor de moorden in Mexico, heeft diverse berichten naar de media gestuurd. Ze beweert de mannen te hebben vermoord uit wraak voor seksueel geweld tegen vrouwelijke buspassagiers. “Ikzelf en andere vrouwen hebben geleden, maar we kunnen niet stil blijven”, aldus de nieuwe 'Diana, godin van de jacht'.

Bronnen

-          Volkskrant.nl, Godin van de jacht (...)  03-09-2013

-          Britannica.com, Diana


Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Villa Faraggiana statue 01

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.