Prinsjesdag in Den Haag
Op de website Haagsekaart.nl ontdek je de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijg je inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis; van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu. Op de kaart vind je de historische collecties van de stad. Per tijdvak of per thema maak je kennis met bijzondere voorwerpen, schilderijen, archeologische vondsten en gebouwen.
Ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Prinsjesdag zijn er verschillende punten rond dit thema toegevoegd aan de Haagse Kaart. Prinsjesdag is de dag waarop de vorst naar het parlement komt om de Troonrede voor te lezen. Dat gebeurde voor het eerst op 2 mei 1814. In de Troonrede wordt uiteengezet hoe het land ervoor staat en welke plannen de regering heeft. Daarnaast wordt op Prinsjesdag de begroting voor het komende jaar ingediend.
Tradities
Prinsjesdag viel oorspronkelijk op een datum later in het jaar: de eerste maandag in november. Omdat die datum het parlement weinig ruimte liet om de begroting - die op Prinsjesdag wordt ingediend - tijdig af te handelen werd het tijdstip vervroegd naar de derde maandag in september. Maar ook daar waren bezwaren tegen. Om op tijd in Den Haag te zijn, moesten veel Kamerleden op zondag reizen. Om dat te vermijden heeft men in 1887 de maandag vervangen door de dinsdag. Zo kon iedereen op tijd in de residentie zijn zonder de zondagsrust te ontheiligen.
Deze typische aspecten van Prinsjesdag komen terug in de Haagse Kaart: de Troonrede, balkonscène, Gouden Koets, Miljoenennota en natuurlijk ook opmerkelijke gebeurtennissen zoals de koetsenbotsing in 1963.
Bekijk het op www.haagsekaart.nl