Geen afbeelding beschikbaar

Rechtmatige Britse koning overleden?

In een klein dorpje in Australië is afgelopen zaterdag de mogelijk rechtmatige koning van Groot-Brittannië overleden. Michael Abney-Hasting, graaf van Loudoun, was namelijk de voornaamste erfgenaam van George Plantagenet. Die werd in 1461 gepasseerd voor de Engelse troon door zijn oudere broer Eduard IV. Onderzoek in 2004 wees echter uit dat Eduard helemaal nooit koning van Engeland had mogen worden.

Eduard IV werd geboren op 28 april 1442 in het Franse stadje Rouen ten tijde van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Volgens de overlevering was hij de zoon van Cecily Neville en haar man Richard Plantagenet (beter bekend als Richard van York), een afstammeling van de 14e-eeuwse Engelse koning Eduard III.

War of the Roses

In 1455 maakte Richard gebruik van deze claim door een opstand te beginnen tegen koning Hendrik IV van Huis Lancaster, die leed aan een aantal mentale stoornissen. Het conflict resulteerde in de zogeheten ‘Rozenoorlogen’, waarbij het Huis York en het Huis Lancaster streden om de Engelse troon. Hierbij kwam Richard in 1460 te overlijden, waarna Eduard als oudste zoon diens claim overnam. Een jaar later veroverde hij de hoofdstad Londen, waar hij zich liet kronen tot koning Eduard IV van Engeland.

Affaire met een boogschutter

Eduard IV

Eduard IV

Vrijwel meteen ontstonden er echter twijfels over de afkomst van Eduard. Zo werd hij omschreven als een aantrekkelijk persoon met een rond gezicht, terwijl zijn vader juist een lang en smal gezicht had. Daarnaast was hij relatief groot (1.93 meter), waar bijna alle leden van Huis York juist klein waren. Er deden dan ook geruchten de ronde dat Eduard niet de zoon was van Richard, maar van een Engelse boogschutter, waar zijn moeder Cecily in de periode van zijn verwekking een affaire mee zou hebben gehad. Aanhangers van het Huis York deden dit echter af als propaganda van het Huis Lancaster, die zo hun claim op de troon in diskrediet wilden brengen.

Bastaard

Een Channel 4 documentaire uit 2004 wees echter uit dat de geruchten wel degelijk waar hebben kunnen zijn. In het programma ‘Britain’s Real Monarch’ ontdekte een historicus namelijk een document uit de kathedraal van Rouen waaruit bleek dat Richard van York, de vermeende vader van Eduard, ten tijde van de verwekking helemaal niet in Rouen was. In die cruciale weken verbleef hij namelijk aan het front, ruim 160 kilometer verwijderd van de Franse stad. Dit zou betekenen dat Eduard IV een bastaard was, en dus geen recht had op de claim van zijn vader en de Engelse troon.

Abney-Hasting

Zou men deze conclusie al eerder hebben getrokken dan was in 1461 niet Eduard, maar diens jongere broer George Plantagenet gekroond tot koning van Engeland. Met als gevolg dat nu mogelijk niet Elisabeth II maar graaf Michael Abney-Hasting op de Britse troon had gezeten. De geschiedenis liep echter anders en Abney-Hasting verhuisde op jonge leeftijd naar Australië, waar hij wethouder werd in het 768 inwoners tellende plaatsje Jerilderie. Toen hij in 2004 geconfronteerd werd met zijn mogelijke claim op de Engelse troon gaf hij aan niet geïnteresseerd te zijn. Abney-Hasting nam niet alleen genoegen met zijn bestaan in Australië, hij was ook nog eens een overtuigd republikein.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!