Geen afbeelding beschikbaar

Referendum Anschluss Oostenrijk

Wenen 1938 – De Oostenrijkse bevolking heeft gesproken. Uit een referendum is gebleken dat minstens driekwart van de burgers de Anschluss van Oostenrijk bij het Duitse Rijk wenst. Door deze Anschluss verloor Oostenrijk haar status als zelfstandig land, werd in het Duitse Rijk opgenomen en heette tot de bevrijding door de Russen in maart 1945 Ostmark.

Al sinds het uitroepen van de Oostenrijkse Republiek in 1918 bestond er onder de bevolking de wens om zich aan te sluiten bij Duitsland. De Fransen dreigden met sancties als er in de toekomst weer een referendum zou plaatsvinden, omdat zij bang waren dat ze hun Duitse gebieden, zoals Elzas-Lotharingen, zouden verliezen die zij in de Eerste Wereldoorlog hadden bemachtigd. Het mocht allemaal niet baten. Zeker niet nadat Oostenrijk aan het begin van de jaren ’20 haar eigen, zeer fanatieke nazipartij kreeg. De Oostenrijkse nazi’s trokken steeds meer macht naar zich toe en behaalden in 1932 een verkiezignsoverwinning. Op 25 juli 1934 werd bondskanselier Engelbert Dolfuss vermoord waarna de nazi’s meenden het land te kunnen overnemen. De staatsgreep mislukte echter. Dit tot woede van Hitler, die nog helemaal niet klaar was voor een overname van het land. Dolfuss werd opgevolgd door Kurt von Schuschnigg, die in 1938 onder grote druk van Hitler aftrad. Hitler benoemde vervolgens de nazi Atrhur Seys-Inquart tot kanselier. Deze riep meteen de hulp van het Duitse leger in om ‘bloedvergieten te voorkomen’. Het Duise leger trok Oostenrijk binnen zonder ook maar één schot te lossen. Hitler bevestigde de Anschluss van Oostenrijk en doopte het toen om naar Ostmark. Hij werd als held binnengehaald en tijdens zijn toespraak op de Heldenplatz te Wenen op 15 maart 1938 door de Oostenrijkse bevolking toegejuicht. Een maand na de Anschluss, op 10 april, hielden de Duitsers een nieuw referendum in Oostenrijk. Ze vroegen aan de bevolking of zij onderdeel van het Duitse Rijk wilden worden. Het antwoord was ‘ja’ in 99 procent van de gevallen. Aangenomen wordt dat de nazi’s deze uitslag gemanipuleerd hebben.

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.