Geen afbeelding beschikbaar

Relaties tussen Groot-Brittannië en Japan

De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko zullen volgende week een officieel staatsbezoek brengen aan Groot-Brittannië ter ere van het 60-jarig jubileum van de regeerperiode van koningin Elisabeth. Zij bevestigen hiermee de goede verstandhouding tussen Japan en Groot-Brittannië, een relatie die in de afgelopen vier eeuwen gekenmerkt werd door zowel vriendschap als oorlog.

In 1587 veroverde de Britse ontdekkingsreiziger Thomas Cavendish een Spaans galjoen, met aan boord twee Japanse mannen. Uiteindelijk zouden de twee maar liefst drie jaar gedwongen in Engeland verblijven, waarmee ze de eerste Japanners werden die voet op Engelse grond zetten.

Eerste contacten

Dertien jaar later was avonturier William Adams de eerste Engelsman die Japan bezocht. Eenmaal daar aangekomen kreeg hij een groot huis en een positie als adviseur van de Tokugawa Shogun aangeboden, waarop hij prompt besloot het land nooit meer te verlaten. Andere Engelse avonturiers zouden hem volgen, maar zij hadden minder succes. Zo werd John Davis in 1605 om het leven gebracht door Japanse piraten, waarmee hij de eerste Engelsman was die vermoord werd door een Japanner.

Ambonse moord

In 1613 sloten Engeland en Japan voor het eerst een handelsovereenkomst en kregen de Engelsen toegang tot de Japanse havens. Slechts tien jaar later besloten zij zich echter tijdelijk terug te trekken uit het gebied naar aanleiding van de Ambonse moord, de executie van tien Engelsen door een VOC rechtbank op het eiland Ambon. De Japanners waren woedend over deze terugtrekking, omdat zij hier niet van op de hoogte waren gesteld. Meer dan een eeuw lang lagen de handelsrelaties tussen beide landen stil. Pas op 14 oktober 1854 tekenden Japan en Groot-Brittannië weer een vriendschapsverdrag.

Namamugi incident

Het Namamugi Incident

Het Namamugi Incident

Wederom zou dit verdrag niet lang stand houden. Op 14 september 1862 doodde een groep Japanse samoerai de Britse koopman Charles Richardson omdat hij geen respect toonde voor de shogun. Dit Namamugi incident betekende een ernstige verstoring in de relaties tussen de twee landen en resulteerde een jaar later in het bombardement van de stad Kagoshima door de Britse vloot. Uiteindelijk besloot de shogun toe te geven en betaalde hij de Britten een ruime schadevergoeding van 25.000 pond, een bedrag dat vandaag de dag neer zou komen op bijna 20 miljoen euro.

Wereldoorlogen

In 1894 sloten Groot-Brittannië en Japan voor de derde maal een vriendschapsverdrag, dat acht jaar later vervangen werd door een alliantie. Als bondgenoot van Groot-Brittannië vocht Japan tijdens de Eerste Wereldoorlog dan ook mee aan de zijde van de Entente. In 1923 besloten de Britten echter, deels onder druk van de Verenigde Staten, de alliantie te beëindigen. Japan sloot zich vervolgens aan bij de Asmogendheden, wat tijdens de Tweede Wereldoorlog resulteerde in oorlog tussen Japan en Groot-Brittannië.

Normalisatie

Maar ondanks de felle strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de goede relaties tussen Groot-Brittannië en Japan al weer snel hervat. Zes jaar na de oorlog sloten de twee landen het verdrag van Francisco, waarmee de relaties weer genormaliseerd werden. In 1971 bracht keizer Hirohito vervolgens het eerste Japanse staatsbezoek aan Groot-Brittannië sinds 50 jaar. Hiermee bevestigde hij de goede relatie tussen de twee landen, een traditie die volgende week geëerd wordt door keizer Akihito. Dan reist hij namelijk af naar Engeland om een bezoek te brengen aan koningin Elizabeth.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.