Resedenzschloss Dresden

Residenzschloss Dresden

Dit koninklijke paleis in de hoofdstad van Saksen, Dresden, heeft een meer dan 800 jaar oude geschiedenis. Het paleis werd in de middeleeuwen gebouwd en was in bezit van de adellijke familie Wettin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis zwaar beschadigd door bombardementen, net als de rest van de stad. Nu huisvest het paleis meerdere musea, waaronder de Grünes Gewölbe en een grote collectie kunststukken.

Middeleeuwse oorsprong van Resedenzschloss Dresden

Het Residenzschloss Dresden werd oorspronkelijk als een romaans kasteel gebouwd in 1200. In 1471 werd het door Arnold von Westfalen uitgebreid met een vierde vleugel. Het kasteel was lange tijd in het bezit van de adellijke familie Wettin. In de Renaissance werden, net als bij veel kastelen, elementen in renaissancestijl toegevoegd. Na een grote brand in 1701 herbouwde koning Augustus de Sterke een deel van het kasteel in barokstijl. Het paleis in Dresden staat onder andere bekend om zijn verschillende themakamers. De Zilveren Kamer en de Heraldische Kamer werden in 1723 gebouwd; de Juwelen Kamer, de Ivoren Kamer en de Bronzenkamer in 1727. Deze kamers zijn ook nu nog in het paleis te bewonderen.

Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Duitse steden door de geallieerden gebombardeerd als vergeldingsactie voor de Duitse bombardementen. Ook hoopten de geallieerden om het Duitse leger te verzwakken en hun industrie te vernietigen. Op 14 februari 1945 werd Dresden aangevallen, waarbij 70% van de stad vernietigd werd. 25.000 mensen kwamen om de grote vuurzee in het centrum van de stad, die was veroorzaakt door de brandbommen die de geallieerden op de stad gooiden. Het bombardement heeft ook het Residenzschloss beschadigd. Pas in 1960 werd begonnen met de restauratie van het paleis.

Grünes Gewölbe

In 2004 werd de Grünes Gewölbe (Groene crypte) in het Residenzschloss geopend voor publiek. Deze crypte met meerdere kamers staat bekend als de rijkste schatkamers in Europa en bezit ook de grootste collectie schatten. De collectie is verdeeld over twee cryptes: de historische en de nieuwe crypte. In de historische crypte zijn voorwerpen en architectuur te zien uit de barokstijl, gereconstrueerd door Augustus de Sterke in de achttiende eeuw. Deze crypte werd in 1729 geopend als museum, wat zeldzaam was in die tijd. In de Nieuwe crypte zijn duizend meesterwerken te zien, zoals een uniek kabinet en een gouden servies. De naam ‘Grünes Gewölbe’ komt van de oorspronkelijke malachiet groene versieringen in de crypte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte een groot deel van de Grünes Gewölbe beschadigd en werden enkele schatten gestolen door het Sovjetleger.

Ridderzaal en muntencollectie

Naast de historische Groene Crypte en de nieuwe Groene Crypte, huist het paleis ook een muntencollectie met 300.000 munten, een collectie tekeningen en foto’s en een wapenkamer. Hier wordt een grote collectie wapens bewaard, waaronder ook harnassen en schilden in de Ridderzaal. In het paleis bevind zich ook een Turkse kamer met voorwerpen uit het Ottomaanse Rijk. Deze kamers zijn te bezoeken door het publiek.

Bronnen:

Schloesserland-sachsen.de
Schloesserland-sachsen.de: Residenzschloss Dresden
Wikipedia.org: Residenzschloss Dresden
Skd.museum: Grunes Gewolbe

Afbeelding:

Residenzschloss door Schlosserland Sachsen/TMGS Sachsen/ David Brandt

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.