Rodrigo Borgia Alexander VI

Rodrigo Borgia als corrupte paus Alexander VI

De familie Italiaanse adellijke familie Borgia staat bekend om de opmerkelijke schandalen die rondom de familie ontstonden. Vooral toen Rodrigo Boriga als Paus Alexander VI regeerde, liep het aantal schandalen rondom de Borgia's enorm uit de hand. 

Rodrigo Borgia (1431-1503) werd geboren in de beruchte adellijke Italiaanse, maar oorspronkelijk Spaanse familie Borgia. Alfonso Borgia wist in 1455 onder de naam Calixtus III paus te worden en zorgde er zo voor dat zijn neefje Rodrigo al op 25-jarige leeftijd kardinaal-diaken en vicekanselier van de Rooms-katholieke Kerk werd. Later werd Rodrigo benoemd tot bisschop van Valencia en bisschop van Portus.

Corruptie van Rodrigo

Na de dood van paus Innocentius VIII deed Rodrigo een gooi naar het pausschap. Hij was ervan overtuigd dat hij niet verkozen zou worden alleen op basis van zijn capaciteiten, dus zocht hij zijn toevlucht tot andere middelen. Zo schonk hij zijn paleis aan een kardinaal, evenals verschillende Italiaanse steden, in ruil voor een stem op hem tijdens het conclaaf op 10 augustus 1492. Hij slaagde in zijn missie en ‘kocht’ zo de titel van paus.

Maîtresses en kinderen van paus Alexander VI

Als paus Alexander VI zou Rodrigo elf jaar aan de macht blijven. Vele schandalen rondom hem en zijn familie passeerden echter de revue. Wanneer Rodrigo geld nodig had, stelde hij simpelweg een nieuwe kardinaal aan die zijn plek in het Vaticaan moest kopen. Ook hield hij er verschillende maîtresses op na, van wie Vannozza dei Cattanei de belangrijkste was. Met haar kreeg Rodrigo meerdere kinderen. Juan, Cesare, Joffre en Lucrezia waren de bekendste en net als hun vader, beruchte telgen uit het Borgia geslacht. Zij kregen van hun vader titels, bisdommen en andere privileges die hij als paus kon uitvaardigen.

Schandalen:

Paus Alexander VI zou, volgens de geruchten, een kind hebben verwekt bij zijn dochter. De paus hield in ieder geval van een feestje. Hij hield orgies en wilde vreetparijen waarbij mensenbleod zou worden gedronken. Ook zou hij, redelijk opmerkelijk voor een paus, Satan hebben vereerd. Tussen de bacchaneln door verdeelde de paus het net ontdekte Amerika in een Spaans en Portugees deel met de bul inter caetera in 1493.Escudo_pontificio_de_Alejandro_VI

Secretaris Bertone

Wegens al deze corruptie was Rodrigo geen populaire paus. Toen hij in 1503 stierf, waarschijnlijk door vergiftiging, zouden de burgers van Rome dan ook op de straat hebben gedanst van vreugde. De situatie die zich nu in het Vaticaan afspeelt lijkt vele malen onschuldiger. Er is vooral ophef over secretaris Bertone en zijn vermeende ambitie om paus te worden. Het lek zou afkomstig zijn van tegenstanders van de secretaris. Volgens ingewijden heeft de paus een grote fout gemaakt toen hij Bertone aanstelde als tweede man. Volgens Bertone is de ophef een mediahetze en journalisten 'spelen voor Dan Brown en verzinnen sprookjes' wanneer ze zeggen dat er zich een machtsstrijd binnen het Vaticaan afspeelt.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Bronnen:

Scientias.nl: Ergste pausen

Trouw.nl: Machtsstrijd vaticaan

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.