De grote treinroof

Ronnie Biggs en de grote treinroof

Vandaag werd bekend dat Ronnie Biggs op 84-jarige leeftijd is overleden. Biggs was één van de criminelen die in 1963 de grote treinroof pleegde in Groot-Brittannië, beter bekend als 'The Great Train Robbery'. Na de roof stond zijn leven in het teken van vervolging.


De Grote Treinroof


Op 8 augustus, werd de posttrein van Glasgow naar Londen overvallen door een groep mannen onder leiding van Bruce Reynolds. Maar liefst 2.6 miljoen pond werd buitgemaakt, waardoor dit de grootste treinroof uit de geschiedenis is. Na afloop ontdekte de politie de schuilplaats van de bende, waar zij vingerafdrukken vonden die leidden naar de daders. De meesten zaten binnen een jaar in de gevangenis. Het geld werd nooit teruggevonden. 


Ontsnapping uit de gevangenis


Ronnie Biggs, één van de leden van Reynold's groep, werd veroordeeld tot dertig jaar cel. Wat na vijftien maanden volgde lijkt op een scène uit een film. Het lukte Biggs namelijk om te ontsnappen uit de gevangenis. Hij vluchtte via Antwerpen naar Parijs, waar hij plastische chirurgie onderging. Eind 1965 vloog Biggs naar Sydney. Hij had het gevoel dat de politie hem op het spoor was, en vluchtte daarom wederom in 1970 via Panama naar Brazilië. In 1974 was de politie hem daadwerkelijk op het spoor, en kwam hij enkele maanden vast te zitten in Brazilië, maar hij werd vrijgelaten omdat zijn Braziliaanse maîtresse zwanger was. Volgens de Braziliaanse wetgeving destijds mocht de ouder van een Braziliaans kind niet worden uitgeleverd. Ronnie hoefde zich niet langer te verstoppen en werd in de Britse media een populair figuur.


Laatste jaren


In 2001 besloot Biggs vrijwillig terug te keren naar Groot-Brittannië. In datzelfde jaar kwam Biggs alsnog terecht in een Engelse cel voor de grote treinroof. In 2009 werd Biggs, die toen al tachtig jaar was, op medische grond vrijgelaten. Hij belandde vervolgens in het ziekenhuis omdat hij te zwak was om naar huis terug te keren. Zijn laatste jaren bracht hij door in een verzorgingstehuis, vanwaar hij liet weten geen spijt te hebben van zijn daad. 


 

Bronnen:


Afbeelding:


Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt