Geen afbeelding beschikbaar

Rotterdam voor en na het bombardement van 1940

Op 14 mei 1940, werd Rotterdam door de Duitse bezetter gebombardeerd. Honderden mensen kwamen om het leven en vrijwel het gehele centrum van de stad werd verwoest. Er wordt door veel oude Rotterdammers nog vaak met weemoed over het vooroorlogse Rotterdam gesproken. Toen was het in de stad echter ook niet allemaal pais en vree.

Voor 1940 stond Rotterdam vooral bekend als uitgaansstad. Er waren tientallen bioscopen en schouwburgen, waarvan Pschorr ongetwijfeld de bekendste was.  Rotterdammers hielden van dansen, jazz en uitgaan. Aan de andere kant was er ook sprake van veel criminaliteit, prostitutie en armoede in de stad.  Vooral het schiereilandje Katendrecht werd hierdoor berucht. Verder bevond één van de ergste sloppenwijken van het land zich in Rotterdam, die door de gemeente al voor de oorlog werd opgedoekt.

Omdat veel mensen uit Den Haag, Leiden en andere omringende steden regelmatig naar Rotterdam kwamen om uit te gaan en theaters en dancings te bezoeken, moest er wat aan het aanzien van de stad gebeuren. Begin jaren ’30 lagen er al plannen klaar voor bredere lanen, lange straten en modernisering in het algemeen.

De moderniteit kon, hoe vreselijk de situatie ook was, na het bombardement op grote schaal worden doorgevoerd. Voor de oorlog bestond de wens al om van Rotterdam een moderne industriestad te maken. Deze wens werd na de oorlog uitgevoerd. Een groot deel van de stad werd, naast de verwoestingen die het bombardement had aangericht, ook nog eens gesloopt om plaats te maken voor alle nieuwbouw die in de planning stond.

Dit heeft de stad uiteindelijk haar unieke uitstraling gegeven. Deze uitstraling, waarvan sommigen vinden dat het te modern is en te veel  herinnerd aan de verwoestingen, is juist hetgeen waardoor buitenlandse bezoekers vaak vinden dat Rotterdam de enige ‘echte’ stad van Nederland is.

Om het bombardement en haar gevolgen te herdenken, worden vandaag in Rotterdam verschillende activiteiten georganiseerd. Hier lees je meer over het bombardement. (link)

Bron: Interview Metro Nieuws met socioloog Willem Schinkel

Leestip:

val van Fort Eben EmaelKurt Student (1890-1978): een militaire biografie
Auteur: Wouter van den Brandhof
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048174
Winkelprijs: €39,–

Bestel Kurt Student (1890-1978): een militaire biografie

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.