Geen afbeelding beschikbaar

Schip met gevangenen en soldaten gevonden bij Australië

Australische Duikers hebben het wrak gevonden van een schip dat maar liefst 187 jaar geleden is gezonken nabij de wateren van Queensland, Australië. Het schip, genaamd ‘Royal Chalotte’, diende tot 1825 als transportschip om gevangenen en soldaten naar Australië te vervoeren. De Engelsen gebruikten het continent Australië vanaf 1787 namelijk als gevangenis.

Veel Europese ontdekkingsreizigers schreven negatieve verhalen over Australië zodat er weinig interesse was in het nieuwe land. Kapitein James Cook was de eerste die vol enthousiasme schreef over alle prachtige flora en fauna van het Australische binnenland. Vanaf dit punt groeide de Britse interesse in het ver gelegen land.

De aanleiding

Door de Industriële Revolutie groeide de Engelse bevolking enorm en ontstond er een ruimtegebrek. Ook de gevangenissen raakten overvol en de Britten moesten een oplossing voor het probleem vinde: uiteindelijk werd ervoor gekozen om misdadigers naar de koloniën te vervoeren. In 1785 werd besloten dat Australië voortaan zou dienen als strafkolonie. Australië werd gekozen omdat dit grote en amper bevolkte continent voor de Engelsen aan de andere kant van de wereld lag. Al snel vertrokken de eerste gevangenen.

Deportatie

Op 13 mei 1787 verlieten de eerste, met gevangenen volgeladen, schepen de Engelse havens op weg naar het grote continent. Op 26 januari 1788 kwamen zij aan bij de plaats waar nu Port Jackson ligt. Ook werden er veel militairen naar Australië vervoerd die alles in goede banen konden laten verlopen. De grootste problemen waren ook niet afkomstig van de Engelse gevangenen, maar van de inheemse bevolking: de Aboriginals. De Britten traden meedogenloos op. De gevangenen moesten als dwangarbeiders werken om het grote onbekende land te cultiveren.

Consolidatie

Vanaf 1810 kwam gouverneur Lachlan MacQuarie aan in Australië om orde op zaken te stellen. De militairen die Australië onder controle moesten houden waren namelijk begonnen met een illegale drankhandel, de gevangenen werden uitgebuit en Aboriginals werden vermoord en vernederd. MacQuarie stuurde veel militairen weg, trok nieuwe kolonisten aan, stimuleerde de gevangenen om als brave burgers te gaan leven door hen goede banen aan te bieden en deed er alles aan om een vreedzame samenleving, met (ex-)gevangenen, kolonisten, militairen én Aboriginals te verwezenlijken.

Bevolkingsgroei en ontwikkeling

Halverwege de 19e eeuw ging het steeds beter met Australië en kon het land meer op eigen benen staan. Met name de vondst van goud in 1851 stimuleerde de economie en bevolkingsgroei enorm. Talloze goudzoekers reisden naar Australië om daar hun geluk te vinden, een proces dat erg leek op de ‘American Dream’. Langzaam maar zeker kwamen de Britten tot de realisatie dat Australië meer was dan een strafkolonie. In 1868 werd de deportatie van gevangenen beëindigd.

Kijk hier voor meer informatie over het scheepswrak

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.