Slag bij Ayacucho

Slag bij Ayacucho

Op 9 december 1824 vindt de slag bij Ayacucho plaats. Peruaanse troepen verslaan de Spaanse strijdkrachten. Deze gebeurtenis leidt tot de onafhankelijkheid van Peru. De Slag bij Ayacucho wordt gezien als de belangrijkste slag tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Zuid-Amerika.

Spaanse bezetting

Tussen 1808 en 1829 werden in Zuid-Amerika meerdere oorlogen gevoerd tegen de Spaanse overheerser. In aanloop naar de Slag van Ayacucho hadden andere Spaanse koloniën hun vrijheid weten te bewerkstelligen. Spanje wilde Peru niet kwijt als kolonie omdat het rijk was aan grondstoffen. In 1823 vond er een revolutie plaats in Spanje, waarvan ook in Zuid-Amerika de effecten werden gevoeld. Zo ontstond er bijvoorbeeld verdeeldheid onder de Spaanse soldaten. De Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijders, onder leiding van Simón Bolívar profiteerden hiervan.

De Slag bij Ayacucho

Het gebied rondom Ayacucho werd begin achttiende eeuw door de onafhankelijkheidsstrijder Simón Bolívar en zijn troepen bezet. In de ochtend van 9 december 1824 vond de confrontatie plaats tussen de Spanjaarden en de Zuid-Amerikanen. De slag bij Ayacucho vond plaats op een vlakte in de buurt van de stad Ayacucho, genaamd pampa de Quinua. Aan de Spaanse kant vochten de Royalisten, en aan de Peruaanse kant vochten de Patriotten. De Patriotten waren overigens niet alleen Peruanen, maar ook soldaten uit andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Colombia. De slag duurde niet langer dan anderhalf uur. Aan de Spaanse kant vochten ongeveer 9000 soldaten, onder leiding van onderkoning Jose de la Serna. Aan de Zuid-Amerikaanse kant vochten slechts 6000 soldaten, onder leiding van generaal Antonio José de Sucre. Toch wisten de Zuid-Amerikanen veel soldaten te doden of te verwonden. Aan de Spaanse kant vielen meer dan 2000 slachtoffers. Maar liefst 2500 Royalisten werden gevangen genomen, waaronder de Spaanse onderkoning La Serna. La Serna zag zich gedwongen om zich aan de Royalisten over te geven.

Onafhankelijkheid

La Serna trok zich vervolgens met zijn Spaanse troepen terug uit Peru. Generaal Sucre trok daarna naar Noord-Peru. Daar verklaarde hij de provincie Chuquisaca onafhankelijk. Deze provincie noemde hij Bolivia, vernoemd naar Simón Bolívar. De Slag bij Ayacucho wordt gezien als het begin van het einde van de Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. Na de slag duurde het namelijk slechts enkele jaren voordat alle Spaanse troepen uit Zuid-Amerika waren vertrokken.   

Leestip:

Slag bij AyacuchoGroot-Nederland & Groot-Colombia 1815-1830. De droom van Willem I
Auteur: Sytze van der Veen
ISBN: 9789087045456
Uitgever: Verloren
Winkelprijs: €25,–

Bestel Groot-Nederland & Groot-Colombia 1815-1830

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.