Slag bij Lesnaja

Slag bij Lesnaja

Lesnaja 1708- Ruim 18.000 Russische soldaten verrassen 13.000 Zweedse soldaten bij het Poolse dorpje Lesnaja. Een veldslag volgt en het Zweedse leger wordt vernietigend verslagen. Het bleek één van de belangrijkste veldslagen uit de Grote Noordse Oorlog. De slag bij Lesnaja vond plaats op 28 september 1708.

Expansiedrift van het Zweedse Koninkrijk

In de zeventiende eeuw  groeide het Zweedse Koninkrijk uit tot een grootmacht in het Oostzeegebied. Met een reeks oorlogen werden Rusland, Polen-Litouwen en Denemarken verslagen en verdubbelde Zweden haar eigen grondgebied. Tegen het einde van de eeuw hadden de drie landen echter genoeg van de Zweedse dominantie. In 1699 vormden Rusland, Polen-Litouwen en Denemarken samen de Noordelijke Alliantie en een jaar later verklaarden ze de oorlog aan Zweden.

Begin van de Grote Noordse Oorlog

Het begin van de Grote Noordse Oorlog verliep slecht voor de alliantie. Denemarken gaf zich al na zes maanden over en een groot Russisch leger werd  vernietigend verslagen door de Zweden. De Zweedse koning Karel XII besloot daarop Polen-Litouwen binnen te vallen en wist na een veldtocht van 5 jaar ook dit land tot overgave te dwingen. In 1707 besloot Karel zijn enige overgebleven vijand Rusland aan te vallen. Hij gaf zijn beste generaal, Adam Lewenhaupt, opdracht om vanuit Riga met een tweede leger en extra munitie- en voedselvoorraden naar het zuiden te trekken. De twee legers zouden elkaar ontmoeten in Polen om vervolgens samen richting Moskou te trekken.

Sneeuwstorm verjaagde de Zweden bij Lesnaja

De Russische tsaar Peter de Grote was echter op de hoogte van de Zweedse troepenbewegingen. Hij besloot om het 13.000 soldaten tellende leger van Lewenhaupt te onderscheppen. Uiteindelijk kwam het bij het Poolse dorpje Lesnaja tot een veldslag. Aanvankelijk hield het Zweedse leger stand, maar nadat er een zware sneeuwstorm opstak besloten ze zich toch terug te trekken. Om te voorkomen dat zijn leger tijdens de aftocht wederom aangevallen zou worden gaf Lewenhaupt opdracht om de munitie- en voedselvoorraden achter te laten. Ongeveer 1.000 Zweedse soldaten besloten echter de meegenomen alcohol op te drinken in plaats van achter te laten en de rest van het leger zag zich genoodzaakt zonder hen verder te trekken. Toen Lewenhaupt zich eindelijk bij Karel voegde, waren er van zijn oorspronkelijke leger nog maar 6.000 soldaten over.

Zweden definitief verslagen bij Poltaja

Ondanks dat zijn generaal geen extra voorraden had meegenomen besloot Karel toch Rusland binnen te vallen. Op 27 juni 1709 werd het Zweedse leger bij de slag om Poltaja definitief verslagen door de Russen. Het betekende het einde van de Zweedse oppermacht en de opkomst van Rusland als de nieuwe leider van de regio.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.