Slag bij Ninive
Ninive 627 – Na een achtervolging van elf dagen ontmoeten een Byzantijns en een Perzisch leger elkaar op 12 december 627 bij de stad Ninive. Aanvankelijk trekken de Byzantijnen zich terug, maar na een verrassingsaanval weten ze de vijand alsnog vernietigend te verslaan. De slag bij Ninive betekende het einde van het Perzische Rijk en de opkomst van de Arabieren.
Aan het begin van de zevende eeuw stond het Byzantijnse rijk van keizer Herakleios er slecht voor. De Perzen, onder leiding van koning Khusro II, hadden al grote delen van Mesopotamië ingenomen en belegerden nu met een leger van 80.000 man de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel. Herakleios besloot dat het tijd was voor een tegenaanval en voer met zijn leger via de Zwarte Zee naar het hedendaagse Georgië. Vanuit daar trok hij met ruim 25.000 soldaten naar het zuiden, richting het centrum van het Perzische Rijk.
Nog voor het Byzantijnse leger het doel kon bereiken werd het tegengehouden door de Perzische generaal Razates, die aan het hoofd stond van een leger van 12.000 man. Herakleios gaf zijn soldaten opdracht om te keren, zodat het leek alsof zij zich terugtrokken. Generaal Razates besloot, ondanks het feit dat zijn leger veel kleiner was, de Byzantijnse troepenmacht te achtervolgen. Na een achtervolging van elf dagen ontmoetten de legers elkaar op 12 december 627 bij de stad Ninive in het noorden van Irak.
Aan het begin van de veldslag liet Herakleios zijn soldaten wederom langzaam achteruitlopen. Toen de vijandelijke soldaten echter de achtervolging inzetten gaf de Byzantijnse keizer opdracht tot een tegenaanval die de Perzen compleet verraste. Meer dan de helft van het Perzische leger sneuvelde, waaronder Razates. Herakleios had een grootse overwinning behaald en kon daarna zonder tegenstand de Perzische stad Dastagerd plunderen.
Het restant van het Perzische leger trok zich in paniek terug naar de hoofdstad Ctesiphon. Daar besloten ze koning Khosru af te zetten en hem te vervangen door zijn zoon, Kavad II. Het betekende het einde van het Perzische rijk, dat werd vervangen door het Arabische Rijk. Niet veel later sloten Herakleios en Kavad een vredesovereenkomst, waarin het Byzantijnse rijk al haar verloren gebieden weer terug kreeg. De overwinning van de Byzantijnen zou echter niet lang stand houden, want binnen enkele decennia gingen de gebieden alsnog verloren aan de Arabieren.