Slag bij Vlakke Hoek

Slag bij Vlakke Hoek

Nieuw-Guinea 1962 - Een Nederlands verkenningsvliegtuig doet melding van snel varende oorlogsschepen. Het is half tien ‘s avonds en de commandant van het Nederlandse schip Hollandia geeft direct het bevel om de naderende boten aan te vallen. Op 15 januari 1962 brengt de Nederlandse Marine voor het laatst een Indonesisch schip tot zinken. Het blijkt dat de naderende boten geen torpedo’s bij zich dragen, maar beladen zijn met infiltranten.

In 1949 accepteerde Nederland de onafhankelijk van Indonesië. De Nederlandse overheid had er alles aan gedaan om de kolonie te behouden. De beruchte politionele acties om de onafhankelijkheid militair te bestrijden zorgden voor veel ophef. Internationaal kwam er veel druk te staan op Nederland om de onafhankelijkheid te erkennen. Alleen de westelijke helft van Nieuw-Guinea bleef nog tot 1962 onderdeel van Nederland.

Wachten op een definitieve regeling

Sinds 1949 wachtte men nog op een definitieve regeling voor Nederlands Nieuw-Guinea en dat stuitte op veel weerstand onder de Indonesiërs. Deze kwestie was de oorzaak van het militaire conflict tussen de Indonesische en Nederlandse marine in 1962. De Indonesische regering was van mening dat het Nederlandse deel van Nieuw-Guinea aan Indonesië toe behoorde.

Opstand onder inlanders

In de maand januari van 1962 besloot de Indonesische  president Soekarno om een militaire missie uit te voeren in Nieuw-Guinea om het land te destabiliseren en een opstand te ontketenen onder de inlanders. Een Nederlands verkenningsvliegtuig spotte drie naderende boten die op weg waren met een lading infiltranten. De Nederlanders gingen gelijk in de aanval en brachten voor de laatste keer een Indonesisch schip tot zinken. Het gevecht staat bekend als de Slag bij Vlakke Hoek, omdat de slag plaatsvond ter hoogte van Kaap Vlakke Hoek.

Irian Barat

Militair gezien was de Indonesische actie een fiasco.  De Nederlandse regering besefte daardoor wel dat westelijk Nieuw-Guinea alleen behouden kon worden met behulp van militaire steun. Om deze reden werd het bestuur van het gebied tijdelijk overgedragen aan de Verenigde Naties. Een jaar later kreeg Indonesië zeggenschap over westelijk Nieuw-Guinea, en sindsdien heet het westelijk deel Irian Barat. Hiermee ging de laatste Nederlandse kolonie in het oosten verloren. Bekijk hier een video reportage over de Slag bij Vlakke hoek.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.