Stichting van Zuid-Australië

Adelaide 1836 – Een groep Britse kolonisten zoekt een gebied waar zij kunnen leven met politieke en religieuze vrijheden. Hun oog valt op Zuid-Australië en de groepering wil hier een kolonie stichten zonder de naar de rest van Australië gedeporteerde Britse criminelen. Op 28 december wordt de kolonie Zuid-Australië uitgeroepen.

De eerste Europeaan die Zuid-Australië aanschouwde was de Nederlander Francois Thijssen. Het voer in 1627 met het schip ’t Gulden Zeepaerdt langs de Zuid-Australische kustlijn. In de achttiende en negentiende eeuw gebruikten de Britten Australië onder andere om criminelen heen te verbannen. Een groep Britten wilde echter een kolonie zonder veroordeelde criminelen vestigen in Australië. Deze kolonie moest gebaseerd zijn op politieke en religieuze vrijheden.

Een zelfvoorzienende kolonie

Deze groepering overtuigde de Britse regering in 1834 om de South Australia Colonisation Act te tekenen. Hierin stond dat een gebied ter grootte van ruim 800.000 vierkante kilometer in Zuid-Australië beschikbaar werd gesteld om gekoloniseerd te worden en waarin geen veroordeelden zouden wonen. De kolonie moest zelfvoorzienend zijn en er werd grond te koop aangeboden.

Proclamation Day

Begin 1836 voeren de eerste kolonisten met bestemming Zuid-Australië weg uit Londen. Het gebied werd verkend en Sir John Hindmarsh, de admiraal van de Britse vloot, arriveerde op 28 december 1836 in het gebied. Hij riep op die dag officieel de kolonie Zuid-Australië uit. Sindsdien wordt deze dag in Zuid-Australië gevierd als Proclamation Day. De hoofdstad van de provincie werd Adelaide.

Geen politie & geen gevangenis

Er werd gedacht dat er in een kolonie waarin geen criminelen woonden en veel politieke en religieuze vrijheden waren, weinig criminaliteit zou zijn. Hierdoor werd er in eerste instantie geen politie en geen gevangenis opgericht. Deze theorie bleek echter niet te kloppen en na een inbraak, een moord en twee pogingen tot moord in maart 1838 werd er toch begonnen aan de bouw van een gevangenis en werd er een politiemacht ingesteld.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.