Geen afbeelding beschikbaar

Tempeliers: een Franse ridderorde

Tijdens de EK voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Engeland in 2012, gingen Britse supporters gekleed als tempeliers. De verklede Britten droegen ridderuniformen met het kruis van de tempeliers op de borst. Deze blijk van Brits nationalisme heeft er echter niet voor gezorgd dat het Engelse voetbalteam kon zegevieren. Wellicht omdat de tempeliers geen Britse, maar een Franse ridderorde was.


De Orde van de Tempeliers ontstond in de Franse streek Champagne, rond 1114, als beschermers van pelgrims tijdens de kruistochten. Al snel groeide de welvaart van de orde , omdat de ridders een gelofte van armoede hadden afgelegd, waardoor al het geld dat ze verzamelden toekwam aan de Orde en niet aan haar leden.


De Tempeliers deden mee aan de kruistochten (1095-1271) en vestigden zich zo onder andere in het Koninkrijk Jeruzalem. In 1120 groeide de invloed en het aanzien van de Tempeliers doordat de koning van Jeruzalem, Boudewijn II, hen paleizen tot hun beschikking stelde omdat hij het nut inzag van een groep religieuze ridders die zijn land kon beschermen. Toen Jeruzalem in de handen van Saladin viel, vestigden de Tempeliers zich in Akko, in het huidige Israël. Hier planden ze hun heilige oorlog tegen de islam. 


Ondanks dat de Orde openstond voor ridders uit heel Europa, waren de meesten leden en grootmeesters toch Frans. Hier was de orde dan ook het meest populair en bekend. De ondergang van de Tempeliers kwam ook door gebeurtenissen in Frankrijk. De Franse koning Filips IV (1268-1314) liet de leden van de orde in 1307 oppakken omdat hij zich bedreigd voelde door de ridders op wie hij geen vat had. De ridders werden gevangengezet of ter dood veroordeeld. De lege schatkist van Filips werd hierna gevuld met de bezittingen van de Tempeliers.


In 2012 ontstond ophef over de kleding van de Engelse supporters. Britse moslims zouden zich beledigd en buitengesloten voelen, omdat de Tempeliers een Heilige Oorlog tegen de moslims voerden waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen. Dat de Engelsen menen dat de tempeliers Brits waren komt waarschijnlijk door een verwarring met de kruisvaarders. De Engelse koning Richard Leeuwenhart (1157-1199) stond namelijk aan het hoofd van de Derde Kruistocht (1189 - 1192).

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.