Geen afbeelding beschikbaar

Thoetmosis III wordt farao

Egypte 1479 v. Chr. - Vijfenveertig jaar lang regeert Thoetmosis III over het Oude Egyptische Rijk. Lange tijd wordt hij echter overschaduwd door zijn stiefmoeder Hatsjepsoet, die als regentes optreedt. Na haar dood staat Thoetmosis III er alleen voor en begint hij met grote veroveringstochten. Onder zijn heerschappij bereikt het Oude Egyptische Rijk zijn grootste omvang. Op 24 april 1479 voor Christus werd Thoetmosis III uitgeroepen tot farao van Egypte.

Thoetmosis was na het overlijden van zijn vader nog te jong om zelf te regeren, waardoor zijn stiefmoeter Hatsjepsoet optrad als regentes. Zelfs als volwassen man had Thoetmosis weinig in te brengen. Pas met het overlijden van Hatsjepsoet in 1458 voor Christus kon Thoetmosis III als alleenheerser te werk gaan.

Hatsjepsoet

Vrouwelijke farao’s waren er eerder geweest in de Egyptische geschiedenis, maar alleen als er geen mannelijke opvolger was. Toch lukte het Hatsjepsoet om ruim 19 jaar de macht uit te oefenen over het Egyptische Rijk als regentes van Thoetmosis. Lange tijd dachten historici dat Thoetmosis zijn stiefmoeder haatte, maar recentelijk is deze theorie herzien. De jongeman kreeg namelijk wel het bevel toegekend over het leger en Hatsjepsoet liet hem niet uit de weg ruimen. Het lijkt erop dat Hatsjepoet meer uit praktische overwegingen de macht uitoefende en dat haar ambities groot waren. Waarschijnlijk vond Thoetmosis dit niet erg, want er zijn geen bewijzen gevonden dat hij de troon voor zichzelf wilde opeisen.

'Napoleon van Egypte'

Ondanks zijn schijnbaar terughoudende rol, wordt Thoetmosis III wel eens de ‘Napoleon van Egypte’ genoemd, omdat hij honderden steden veroverde en geen enkele veldslag zou hebben verloren. Tijdens zijn bewind als farao reikte het Egyptische Rijk van de rivier de Eufraat in het Midden-Oosten tot de zuidgrens van Nubië, in het huidige Soedan. Aan deze expansionistische politiek lagen zeventien militaire campagnes ten grondslag.

Machtsbasis in het Midden-Oosten

Zijn eerste grote campagne na de dood van Hatsjepsoet ging door de Sinaï en via Gaza richting Israël. Bij de stad Megiddo vocht het Egyptische leger een hevige strijd en won Thoetmosis III zijn belangrijkste veldslag. Nu hadden de Egyptenaren een machtsbasis in het Midden-Oosten en vanuit Israël ondernam Thoetmosis meerdere militaire campagnes om buit te winnen en territoria in te lijven. Thoetmosis III overleed in 1425 voor Christus.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.