Timboektoe: de stad die op de Werelderfgoedlijst staat

De stad Timboektoe wordt gekenmerkt door zestien mausolea en lemen moskeeën. In de Middeleeuwen was Timboektoe het centrum van de Islamitische geleerdheid en daardoor dat er in de stad vele waardevolle manuscripten liggen opgeslagen. Mede hierdoor staat de stad in Mali op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie UNESCO.

Timboektoe als centrum van de Islam

Timboektoe ontstond in de elfde eeuw op een kruispunt van karavaanroutes. De stad in het huidige Mali groeide en was tussen 1200 en 1600 het centrum van de Islam. Timboektoe was de stad van de Islamitische geleerdheid. Geleerden gaven les aan studenten die bij hen thuis studeerden of in een madrassa, het Arabische woord voor school en in de Westerse wereld een Koranschool. In 2006 is Timboektoe door de Islamitische Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur uitgeroepen tot hoofdstad van de Islamitische cultuur. Daarnaast staat de stad sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lemen moskeeën en mausolea

Timboektoe staat bekend om zijn lemen moskeeën en de zestien mausolea. In mausolea liggen Islamitische heiligen begraven, zoals de moslimgeleerde Sidi Mahmoud Ben Amar die leefde in de vijftiende eeuw. Sidi Mahmoud Ben Amar is een van de 333 heiligen die begraven ligt in Timboektoe. De stad wordt ook wel 'de stad van 333 heiligen' genoemd.

Manuscripten van Islamitische geleerden

In de stad lagen duizenden manuscripten, geschreven door Islamitische geleerden, opgeslagen die stammen uit de Middeleeuwen. Deze geschreven documenten hadden betrekking op geneeskunde, recht, religie, wiskunde en astronomie. Ook ging het om handelsbrieven, inventarissen en familiekronieken. De manuscripten maken deel uit van het erfgoed. De cultuurschatten staan sinds 2012 ook op de lijst van bedreigd erfgoed van UNESCO.

Timboektoe is geen fabeltje

Onder andere door de Donald Duck wordt door sommigen gedacht dat Timboektoe een stad is die niet bestaat of héél ver weg ligt.. Ook in de negentiende eeuw was dat al het geval. De eerste Europeaan die Timboektoe met zijn eigen ogen zag was René Caillié (1799 - 1838) in 1828. De Franse ontdekkingsreiziger verliet Frankrijk in 1816 en ging op expeditie naar Afrika. Later toen hij terug was in zijn vaderland hoorde hij dat de Geografische gemeenschap van Parijs tienduizend frank uitloofde voor de eerste Europeaan die Timboektoe zou bereiken. Op 20 april 1828 kwam Caillié aan in Timboektoe. Hij verbleef twee weken in de stad. Caillié hoorde dat de Schot Alexander Gordon Laing twee jaar eerder al Timboektoe had bezocht, maar Laing werd vermoord door zijn Islamitische gids.

Graftomben Timboektoe vernield

In 2012 haalde Timboektoe het nieuws vanwege een reeks vernielingen door moslimextremisten. Onder andere het graf van Sidi Mahmoud Ben Amar werd beschadigd. De vernielingen waren opgeëist door Ansar Dine, een radicale moslimgroepering uit Mali. In augustus van dit jaar is een zaak van het Internationaal Strafhof gestart tegen Ahmad Al Faqi Al Mahdi, die verdacht wordt van de vernielingen.

Bronnen

wikipedia.org Sidi Mahmoud Ben Amar
trouw.nl Werelderfgoed Timboektoe vernield
wikipedia.org Stad Timboektoe
volkskrant.nl Stad van 333 heiligen

Afbeeldingen

wikimedia.org Timboektoe

Landen: 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!