Geen afbeelding beschikbaar

Van strafkolonie Australië naar tuigdorpen in Nederland

Tuigdorp is verkozen tot woord van het jaar 2011. Het is een: “afgelegen locatie die is ingericht als woonoord voor veelplegers e.d.”, aldus Van Dale. Met andere woorden: Een locatie ingericht als woonoord voor criminelen. Ook de kolonisatie van Australië begon op die manier. Tussen 1788 en 1868 maakten 160.000 Britse criminelen een gedwongen enkele reis naar het verre continent.

In 1770 ontdekte de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook de oostkust van Australië. Na de ontdekking van Australië, toen nog Nieuw-Zuid-Wales genoemd, ontstond het idee om het nieuw ontdekte continent als een soort gevangenis te gaan gebruiken.

Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

Aan het einde van de 18e eeuw nam de misdaad in de Engelse samenleving toe en de gevangenissen zaten overvol. Tot het uitbreken van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, die in 1783 in het voordeel van de Amerikanen werd beslist, gebruikten de Engelsen Amerika als kolonie om hun bandieten naar te exporteren. Maar na het verlies van deze oorlog viel deze afzetmarkt af als optie voor de export van gevangenen. Daarnaast zorgde de binnenlandse situatie voor een explosieve toename van het aantal criminelen.

Industriële Revolutie

De Industriële Revolutie zorgde voor een bevolkingsexplosie en sterke urbanisatie. De steden puilden uit en voor deze sterk gegroeide stadsbevolking waren niet genoeg banen voorhanden. Een hoge werkloosheid was het resultaat en de verveling en de armoede die daaruit voortvloeide zorgde ervoor dat steeds meer mensen het slechte pad op gingen. In de loop van de tijd zorgde dit voor meer en meer problemen. Maar naar mate er meer mensen opgepakt en veroordeeld werden vanwege hun misdaden, bleek er niet voldoende beschikbare gevangenisruimte voor handen te zijn. Aanvankelijk werd er een oplossing gevonden in het opsluiten van gevangenen op oude transportschepen in Londen. Maar naarmate de ziekte tyfus zich begon te verspreiden, moesten de gezaghebbers gaan kijken naar andere oplossingen om de gevangenen onder te kunnen brengen.

Strafkolonie Australië

Het antwoord werd gevonden in het hervatten van de transporten van de misdadigers naar de koloniën. In 1785 werd er een commissie bij elkaar geroepen om te discussiëren over een plaats van bestemming voor de criminelen. De eerste ingeving van de gezaghebbers was Afrika. Maar door de positieve verhalen van de ontdekkingsreizigers James Cook en Joseph Banks, die het eiland in 1770 hadden ontdekt, werd uiteindelijk voor Australië gekozen als nieuwe strafkolonie. De commissie besloot de gevangenen naar dit onbekende continent aan de rand van de wereld te verschepen.

Verscheping gevangenen

Op 13 mei 1787 vertrokken de eerste elf schepen richting het Australische continent. Aan boord bevonden zich 600 zeelieden en militairen en 568 mannelijke criminelen. Daarnaast werden er ook 191 vrouwen en 13 kinderen verscheept. De boten kwamen op 26 januari 1788 aan in Botany Bay en de Engelse vlag werd gehesen op Port Jackson. In het totaal werden nog 160.000 andere gevangenen naar Australië verbannen in de daaropvolgende jaren. Deze gevangenen werden daar als dwangarbeider aan het werk gezet om het land te cultiveren. Engeland bleef dit systeem tot 1868 handhaven. De dag dat de eerste gevangenen aankwamen op het Australische vasteland wordt nog ieder jaar gevierd als Australia Day.

Tuigdorpen

Begin 2011 kwam PVV-leider Geert Wilders met het idee om in elke provincie een ‘tuigdorp’ in te stellen voor overlastplegers die herhaaldelijk in de fout gaan. ''Zet al het schorriemorrie bij elkaar’’, vindt hij. Tuigdorp is verkozen tot woord van het jaar 2011.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt