Geen afbeelding beschikbaar

Verdrag van Praag (1866)

Praag 1866- "Niet door rede en meerderheidsbesluiten worden de grote vragen van de tijd besloten, maar door ijzer en bloed". De IJzeren Kanselier was zijn bijnaam. Otto von Bismarck. De strateeg die probeerde Frankrijk buiten spel te zetten en van Duitsland een eenheidsstaat te maken. Op 23 augustus tekende hij de strategische vrede van Praag tussen Oostenrijk en Pruisen.

Pruisen als leidende macht?

Tijdens de Napoleontische oorlogen werden de Duisters ontevreden met hun positie op het strijdtoneel. In 1806 kwam er een einde aan het Heilig Roomse Rijk en in 1815 werd de Duitse Bond gevormd. Binnen de bond waren er twee dominante leden: Oostenrijk en Pruisen. De twee staten hadden zo nu en dan ongeregeldheden. Toen Otto von Bismarck in 1862 kanselier van Pruisen werd namen de spanningen alleen maar toe. Liberalisme, democratie en socialisme vond hij weerzinwekkend. Hij gaf de voorkeur aan orde en dienstbaarheid. Langzaamaan begonnen de contouren van een eenheidsstaat in zijn hoofd vorm te krijgen. Maar wel met Pruisen als leidende macht. Hij zag Pruisen als zijn vaderland, niet Duitsland.

Onenigheid over bestuur Sleeswijk en Holstein

De reden voor de oorlog was een onenigheid tussen Pruisen en Oostenrijk over het bestuur van Sleeswijk en Holstein. Pruisen verliet vervolgens de Duitse bond ter ongenoegen van Oostenrijk. Een groot deel van de Duitse staten schaarde zich aan de zijde van Oostenrijk. De legers van Pruisen en Oostenrijk ontmoetten elkaar in Bohemen bij de slag bij Königgrätz. Het Pruisische leger was zeer gedisciplineerd en beschikte over een moderne wapenuitrusting. Het Oostenrijkse leger was in de meerderheid, maar ze waren geen partij voor de Pruisen. Ze verloren de oorlog.

Einde van de oorlog

Het verdrag van Praag beëindigde de Pruisische-Oostenrijkse oorlog. De oorlog kent verscheidene namen, zoals de Duitse-Duitse oorlog, de Oostenrijks-Pruisische oorlog of Broederoorlog. Bismarck was gebaat bij een snelle vrede met Oostenrijk om inmenging van Rusland of Frankrijk in de oorlog te voorkomen. De Duitse Bond werd ontbonden en Sleeswijk-Holstein, Hannover, Hessen-Kessel, Nassau en Frankfurt werden geannexeerd door Pruisen. De Noord-Duitse bond die in 1867 werd gesloten was een belangrijke stap naar de Duitse Unie van 1871.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.