Verhaal halen in de Ardennen
De Ardennen bieden een ongerepte natuur, smuladressen en wandelroutes en elk stadje heeft een eigen verhaal. Ga ontdekken, samen of met het gezin. Even de grens over bij Maastricht en je bent in Zuid-België.
Scheepsbouw in Thuin
Het Fort van Bouillon was vertrekpunt voor de kruistocht van Godfried, het is open voor publiek en er worden ook roofvogelshows gegeven. Begin 20e eeuw lag er aan de voet van het ommuurde stadje Thuin een drukke scheepswerf. Het ligt in een groene vallei ten zuiden van Charleroi en tegenwoordig bezoek je er een museum-binnenvaartschip. Dankzij de strategische ligging langs de Maas, bouwde men citadellen in Namen, Huy en Dinant: ze zijn open voor publiek. Het verhaal uit 1815 van de Slag van Waterloo en Napoleon wordt uit de doeken gedaan in een gloednieuw Memorial-museum, het gerestaureerde panorama Waterloo, het Wellingtonmuseum, de Leeuwenheuvel en het nieuwe beeld-spektakel in Ferme de Hougoumont. Je reist gewoon door alle eeuwen heen.
Commémoration Bataille de Waterloo
Tsaar Peter achterna
De Slag om de Ardennen van 1944 beleef je aan de hand van soldaten, een verzetsstrijdster en een jongetje van 13 in het Bastogne War Museum. Het gedenkteken naast het museum herdenkt de gesneuvelde Amerikaanse manschappen. Sommige kastelen worden nog bewoond door prinsen maar ze zijn ook open voor publiek. Leuk om te dwalen door de kastelen, de Versailles tuin van Beloeil, het theatertje van Chimay en de balzaal van Modave. Op de ruïnes van het kasteel van La Roche-en-Ardenne waart het spook van Berthe rond en op de ruïnes van Rochefort lees je de historie in de stenen. Inmiddels drinken we allemaal spawater maar we zijn niet de eersten! Ook Tsaar Peter kwam al naar Spa. Een gedenkteken in ‘Pouhon Pierre le Grand’ toont dat zijn geneesheer tevreden was over het heilzame effect van spawater. Kortom genoeg geschiedenis te ontdekken en allemaal vlakbij in Zuid-België.