Geen afbeelding beschikbaar

Verkeersexamen bestaat 80 jaar

In 1932 was het aantal auto’s en ook fietsen op de Nederlandse wegen zodanig gestegen dat er steeds meer verkeersongevallen plaatsvonden. Zodoende werd in datzelfde jaar voor het eerst verkeersonderwijs ingevoerd op basisscholen. Vandaag is het 80 jaar geleden dat in dit kader ook het eerste Verkeersexamen werd afgenomen.

Het aantal auto’s en fietsen op de Nederlandse wegen was in 1932 dus zodanig gestegen dat verkeersongevallen steeds vaker voorkwamen. Dat jaar werd zodoende het verkeersonderwijs ingevoerd, wat betekende dat kinderen op de basisschool onderwezen zouden worden over verkeersveiligheid. Ook kwam ook het Verbond voor Veilig Verkeer tot stand. Deze organisatie nam de verantwoordelijkheid van het verkeeronderwijs op zich. Om de verkeerskennis van leerlingen te toetsen werd het Verkeersexamen ingevoerd. Het theorie-examen werd op school afgenomen, maar het praktijkexamen geschiedde op de fiets op straat onder begeleiding van motoragenten. Later werd deze taak overgenomen door burgers die langs de route stonden.

Het verkeersonderwijs werd in 1959 wettelijk vastgesteld, wat betekende dat basisschoolleerlingen vanaf het 3e lesjaar verplicht verkeersles kregen. In 1976 stelde Jos van Kemenade, minister van Onderwijs, voor om verkeer te schrappen uit het basisonderwijs. Dit voorstel stuitte op hevig verzet van de VVN, en het werd niet aangenomen. De VVN hield zich steeds meer bezig met verkeersvoorlichting. Door middel van een reclamefilmpje in 1981, ‘de Vlieger’, brachten zij het onderwerp onder de aandacht bij het grote publiek. In het spotje kwam een jongetje om het leven doordat hij werd aangereden door een snel rijdende auto terwijl hij met zijn vlieger aan het spelen was.

De VVN is nog altijd verantwoordelijk voor het afnemen van het verkeersexamen. De organisatie, die van 2000 tot 2006 bekend stond als de Verenigde Verkeersveiligheidsorganisatie (3VO), heeft ter ere van het 80e verkeersexamen een promotiefilmpje gemaakt, geregisseerd door dezelfde regisseur als ‘de Vlieger’. Het filmpje werd ingesproken door Robert Bloemendal, de zoon van Philip Bloemendal, wiens karakteristieke stemgeluid van 1946 tot 1986 het polygoonjournaal sierde.

Bekijk hier het filmpje

Rubrieken: 

Landen: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.