De lijsttrekker van SDAP, J.W. Albarda, plakt een verkiezingsposter aan in Amsterdam, 1933.

Verkiezingscampagne van 1933

Met de aankomende Tweede Kamerverkiezingen zal het campagnecircus weer losbarsten. Een belangrijk aspect van de campagnes zijn de verkiezingsposters die door het hele land worden opgehangen. Het ophangen van deze posters wordt al decennia gedaan, zoals te zien is op deze foto uit 1933 waarop SDAP lijsttrekker J.W. Albarda zijn eigen verkiezingsposter aanplakt.

Tijd van crisis

Ondanks deze persoonlijke moeite lukte het Albarda en zijn Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) niet om deze verkiezingen winnend af te sluiten. In een tijd van crisis, de opkomst van het nazisme in Duitsland en een muiterij op het Nederlandse marineschip ‘De Zeven Provinciën’ koos het Nederlandse volk voor de Anti-Revolutionaire Partij. Sterke man Hendrikus Colijn kreeg voor de tweede keer het vertrouwen, na 1925, om Nederland uit de economische crisis te leiden.

Splinterpartijen

De opkomst van een aantal splinterpartijen als de Revolutionair-Socialistische Partij en het Verbond voor Nationaal Herstel ging ten koste van gevestigde partijen als de SDAP en de Rooms-Katholieke Staatspartij (RKSP). Daarnaast gingen de verkiezingen van 1933 de boeken in als de eerste verkiezingen waarbij een Nederlands-Indiër in de Tweede Kamer werd verkozen. Roestam Effendi nam voor de Communistische Partij Holland, dat uitkwam op twee zetels, deel aan deze campagne.

Albarda

Albarda werd zes jaar later minister van Waterstaat onder premier De Geer, waarna hij na de Duitse bezetting in mei 1940 uitweek naar Londen. Hier nam hij deel aan de Londense kabinetten onder leiding van premier Gerbrandy.

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.