Geen afbeelding beschikbaar

Veroordeling van wapenhandelaar Viktor Bout

Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te vermoorden en wapens aan iemand te verkopen

 

Aldus de Russische wapenhandelaar Viktor Bout. Gisteren werd hij door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar voor samenzwering tot moord, illegale wapenhandel en hulp aan terroristen. Bout, die ook wel bekend staat als de ‘Koopman van de Dood’ en ‘De echte Lord of War’, ontpopte zich na de val van de Sovjet Unie in de jaren ’90 als een van de grootste wapensmokkelaars ter wereld.

Volledige zekerheid omtrent zijn afkomst is er niet, maar vermoedelijk werd Viktor Bout geboren op 13 januari 1967 in de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe, op dat moment onderdeel van de Sovjet-Unie. Op jonge leeftijd trad Bout toe tot het leger, waar hij een opleiding kreeg tot tolk en les kreeg in zes verschillende talen, waaronder Perzisch en Esperanto. Daarnaast bestaan er geruchten dat hij banden had met de Russische geheime dienst, de KGB.

Na de val van de Sovjet Unie begon Bout zijn eigen vliegmaatschappij, waarmee hij vooral goederen transporteerde naar Afrika. Aanvankelijk vervoerde hij onder andere bloemen, bevroren kip, VN veiligheidstroepen en Afrikaanse staatshoofden. Al snel werd zijn naam echter ook in verband gebracht met de wapensmokkel. Zo zou hij actief zijn geweest in Angola, Afghanistan, Congo, Kenia, Libanon en Libië. Zijn grootste bekendheid verwierf hij echter door zijn contact met de beruchte president van Liberia Charles Taylor, die hij voorzag van wapens voor de burgeroorlog in buurland Sierra Leone.

Hoewel de werkzaamheden van Bout redelijk bekend waren bij het grote publiek – De film ‘Lord of War’ uit 2005 was grotendeels gebaseerd op zijn leven – bleef het jarenlang onmogelijk om hem te vervolgen. Doordat hij meerdere vliegmaatschappijen bezat en regelmatig verhuisde, wist hij de autoriteiten altijd een stapje voor te blijven. Hier kwam echter een einde aan toen hij in 2008 in Bangkok gearresteerd werd door de Thaise politie. Inmiddels is hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij nu 25 jaar in de cel zal verdwijnen. Naar eigen zeggen is Bout echter onschuldig. Alleen 'God kent de waarheid’, zo stelde hij gisteren na zijn veroordeling.

Ik heb nooit de intentie gehad om iemand te vermoorden en wapens aan iemand te verkopen

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.