Geen afbeelding beschikbaar

Video2000: Het beste systeem dat niet goed genoeg was

Het had Philips’ nieuwe vlaggenschip voor de consumentenelektronica moeten worden, maar waar veel mensen nog wel ergens een stoffig stapeltje videobanden voor het VHS-systeem hebben liggen, heeft bijna niemand nog van video2000 gehoord. Terwijl de beeldkwaliteit beter was dan die van de concurrentie. 


De eerste videorecorders


Met de introductie van de thuistelevisie in de jaren ’50 begon de zoektocht naar een manier om bewegend beeld goed op te slaan voor latere uitzending. De eerste modellen van videorecorders die halverwege de jaren ’50 het levenslicht zagen, waren enorm, net als het prijskaartje dat er aan hing. Maar de ontwikkeling ging snel. In de jaren ‘60 begon de strijd tussen een aantal grote elektronicaconcerns om de beste plek op de markt. Die concurrentiestrijd zorgde er enerzijds voor dat de thuisvideosystemen snel beter en goedkoper werden, maar het leverde wel verschillende systemen op, die niet te combineren waren. De drie systemen die de strijd zouden bepalen waren de Betamax die in 1975 door Sony werd uitgebracht. JVC kwam een jaar later met VHS. Als laatste bracht Philips in 1978 de Video2000 op de markt.


De Video format war


De concurrentie tussen de systemen was hevig. Belangrijke punten waren de prijs, gebruiksvriendelijkheid en de maximale lengte van een opname. Tijdens de format war staken de fabrikanten elkaar op deze drie punten naar de kroon. VHS had een twee keer langere opnametijd dan Betamax. Sony reageerde door de lengte van de Betamax te verdubbelen, waarna JVC meteen hetzelfde deed met de VHS. Door dit spelletje werden de opnametijden zo lang dat dat voor de consument geen argument meer was. Het prijskaartje kreeg een doorslaggevende rol. Daardoor kreeg het goedkopere VHS vooral op de Amerikaanse markt voet aan de grond.


De opkomst van Video 2000


Pas toen de strijd om de Amerikaanse markt in het voordeel van VHS beslecht was, kwam het Video2000 systeem van Philips op de markt. Philips had de release al veel eerder gepland, maar die was door technische tegenslagen meerdere keren uitgesteld. De techniek was wel in alle opzichten beter dan die van zijn voorgangers. Voordelen van Video2000 Het nieuwe systeem van Philips had een aantal grote voordelen boven de andere systemen. De beeldkwaliteit was veel beter. Zelfs bij het vooruit- en terugspoelen verschenen er geen strepen in het beeld. Ook kon de tape van Video2000 dubbelzijdig gebruikt worden. De lengte van de band was dus nauwelijks een beperking. Het systeem kon automatisch kleine storingen in het videospoor oplossen, waardoor het beeld scherp bleef. De verhoogde beeldkwaliteit gaf echter geen doorslag op de Amerikaanse markt. Het systeem waarmee het Amerikaanse televisiesignaal door werd gegeven had een lagere standaardkwaliteit dan het Europese systeem, waardoor de kwaliteit van Video2000 niet opviel.


Ondergang van Video2000


Video2000 kon niet concurreren met de andere systemen. JVC had de licentie op de productie van VHS inmiddels verkocht aan een groot aantal andere elektronicaproducenten. Door die enorme productie brachten veel filmproducenten hun films uit op VHS. Dan waren ze zeker van een goede verkoop. De videotheken lagen al vol met VHS-banden. Philips was daarentegen erg voorzichtig met het aangaan van contracten met filmproducenten. Het goedkopere VHS-systeem was erg populair in de Amerikaanse porno-industrie, terwijl Philips liever niet had dat de bedrijfsnaam hiermee verbonden werd. Daardoor miste Video2000 een groot deel van de markt.


VHS wint de Video format war


De verkoopcijfers van Video2000 haalden het niet bij die van de andere systemen. Ook de verkoop licenties voor Video2000 aan elektronicaproducenten als Grundig kon het tij niet keren. Ook de release van een verbeterde versie, de Video2020 zette geen zoden aan de dijk. In 1988 besloot Philips de productie van het systeem te stoppen en begon met de productie van videorecorders die VHS konden afspelen. Niet veel later verdween ook Betamax van de markt.    

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt