Veel regeringsleiders werden verdacht of zelfs veroordeeld voor corruptie

Vijf markante corrupte ex-presidenten

De positie van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma wankelde weer. Zowel binnen als buiten zijn partij heerst er grote onvrede over de politicus. In augustus 2017 gingen duizenden Zuid-Afrikanen de straat op om te protesteren. Een nieuwe motie van wantrouwen ligt klaar voor de 75-jarige leider. Zuma wordt al jarenlang beschuldigd van corruptie, maar ontsprong tot nu toe de dans. Corruptie onder presidenten is in veel landen bijna regel dan uitzondering. Hieronder vijf opmerkelijke corruptiezaken van voormalige leiders.

  1. Silvio Berlusconi

De markante ex-premier Silvio Berlusconi regeerde driemaal over Italië: van 1994 tot 1995, van 2001 tot 2006 en van 2008 tot 2011. Hij stond niet alleen bekend als een succesvol zakenman, maar ook als een corrupt leider. In meerdere rechtszaken zou hij rechters hebben omgekocht, en ook in zijn politieke ambt zou hij een senator hebben omgekocht om zijn positie te verstevigen. Daarnaast zou hij getuigen van zijn beruchte bunga-bunga-feesten hebben omgekocht in zijn voordeel. Het aantal corruptieschandalen die de schatrijke Berlusconi aan zijn broek had hangen, zijn niet meer op één hand te tellen. In de eerste Rubygate-zaak werd Berlusconi veroordeeld tot zeven jaar cel. In maart 2015 werd hij echter vrijgesproken.

  1. Nicolas Sarkozy

Ook de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy werd meerdere malen van corruptie beschuldigd. Justitiemedewerker Gilbert Azibert zou aan Sarkozy informatie hebben doorgegeven over de schatrijke Franse Liliane Bettencourt in ruil voor baan in buurland Monaco. Om zijn verkiezingscampagne te kunnen financiëren, zou hij geld afhandig hebben gemaakt van de hoogbejaarde Bettencourt. Daarnaast had de Franse Justitie de handen vol aan een andere corruptiezaak, waarbij de verkiezingskas van Sarkozy in 2007 zou zijn bijgevuld door de Libische dictator Muammar Kadaffi (1942-2011).

  1. Muhammed Soeharto

De voormalige president van Indonesië regeerde tussen 1967 en 1998 over de voormalige Nederlandse kolonie. Hij zou in die lange periode 13 tot 30 miljard euro bij elkaar hebben geraapt. Een deel van dit riante bedrag zou afkomstig zijn van liefdadigheidsinstellingen, waarvan Indonesische banken een deel van hun nettowinst aan schonken.

  1. Liz Inacio Lula da Silva

Brazilië is het corruptieland bij uitstek. Ex-president Lula da Silva werd in juli 2017 veroordeeld tot 9,5 jaar gevangenisstraf vanwege onder meer corruptie. Een unicum in de Braziliaanse geschiedenis, want nog nooit is een president van dit land veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat Da Silva één miljoen euro aan steekpenningen ontving van een bouwbedrijf. Da Silva is een lieveling onder de Braziliaanse bevolking vanwege zijn aanpak van armoede. Hij regeerde tussen 2003 en 2011 over het Zuid-Amerikaanse land. De uitspraak van de rechter is nog maar het begin: er lopen nog vijf andere corruptiezaken tegen de sociaaldemocratische politicus.


Titel: Een kwestie van politieke moraliteit - Politieke corruptieschandalen en goed bestuur in Nederland, 1848-1940  
Auteur: Ronald Kroeze
ISBN: 9789087043698
Uitgever: Verloren
Prijs: €39,-

   


  1. Ehud Olmert

Ook voor de voormalige Israëlische premier Olmert is de veroordeling een unicum: nog nooit zat een leider van dit land achter slot en grendel. Tussen 2006 en 2009 regeerde hij over Israël. Politieke ervaring deed hij tussen 1993 en 2003 op als burgemeester van Jeruzalem. De ex-politicus nam tijdens deze periode steekpenningen aan. Het resulteerde tot 27 maanden cel. Olmert kwam na zestien maanden al vrij vanwege goed gedrag. Het ministerie van Justitie spartelt tegen, omdat de ex-premier vanuit d gevangenis gevoelige informatie uit zijn boek naar zijn advocaat zou hebben gesmokkeld.

Afbeelding:

Bronnen:

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.