Vluchteling overleeft vlucht in landingsstel van Boeing 707
Op 4 juni 1969 overleefde de Cubaanse vluchteling Armando Socarras Ramirez een bloedstollende reis in een Boeing 707. Verborgen in het landingsstel van het vliegtuig vloog hij in negen uur van de Cubaanse hoofdstad Havana naar het Spaanse Madrid. Zijn reisgenoot en vriend Jorge Perez Blanco viel gedurende de reis uit het landingsstel en overleed tijdens de vluchtpoging van de tieners.
Vluchtplannen Ramirez
De zeventienjarige Ramirez had van iemand in zijn omgeving gehoord hoe je je in een landingsstel kon verbergen, zonder dat je verpletterd zou worden door de wielen. Samen met de zestienjarige Blanco plande ze hun vluchtpoging naar Europa. Ze verborgen zich in het hoge gras bij de landingsbaan van het vliegveld, wachtten hun moment af en renden naar de Boeing 707. Blanco hielp Ramirez om in het rechter landingsstel te komen en kroop zelf in de linker. Toen het vliegtuig klaar was voor vertrek, trokken de wielen zich in en klampte Ramirez zich vast aan kabels en maakte zich zo klein mogelijk. Ze stegen op.
Val Blanco
De jongens konden tijdens de reis geen contact met elkaar hebben, dus wanneer Blanco gevallen is blijft onduidelijk. Maar Blanco was niet meer te vinden in het landingsstel toen het vliegtuig in Madrid landde. Experts vermoeden dat hij mogelijk gevallen is toen de piloot tijdens de vlucht nog eenmaal de wielen in- en uit liet klappen vanwege een melding, of wellicht bij het uitklappen van het landingsstel bij de landing.
Ramirez vlucht
Ramirez had luchtige kleding aan tijdens de vlucht en kreeg het langzaamaan steeds kouder naarmate het vliegtuig op grotere hoogte ging vliegen. Hij werd slaperig en door de hoogte gingen zijn oren zeer doen. Een groot deel van de vlucht heeft hij niet bewust meer meegemaakt. Op ruim 9.000 meter hoogte zakte de temperatuur nog verder onder het het vriespunt, waardoor onderkoeling op de loer lag. Daarnaast was het gebrek aan zuurstof een ander probleem. Doktoren die Ramirez later onderzochten dachten dat zijn slaaptoestand door de onderkoeling wellicht zijn redding kan zijn geweest, door zijn bewusteloosheid heeft hij het zuurstofgebrek aangekund.
Herstel en vertrek
Toen het vliegtuig na negen uur op Barajas Airport in Madrid aankwam, viel de bewusteloze Ramirez met bevroren kleding uit het landingsstel. De technici waren verbouwereerd en Ramirez werd met spoed naar het ziekenhuis Gran Hospital de la Beneficencia gebracht. Met een temperatuur van 33 graden was hij compleet verward en in ernstige shock. Na een week genas Ramirez wonderwel, met uitzondering van een sporadisch geheugenverlies, en sprak over zijn verhuisplannen naar de Verenigde Staten. Op 25 juli dat jaar vloog hij naar New York, om daar ontvangen te worden door familieleden die al eerder naar Amerika waren gevlucht.
Bronnen
Eward E. Leslie, Desperate journeys, abandoned souls (1988)