Geen afbeelding beschikbaar

Voorbereiding op de dood van de Farao

Verslaggevers van de BBC krijgen training in hoe ze zich dienen te kleden als koningin Elizabeth II van Engeland komt te overlijden. Ook bij de oude Egyptenaren werd al ver voor de dood van een farao begonnen met het organiseren van diens uitvaart. Op het moment dat een farao werd aangesteld, kwam het bouwplan van de graftombe op tafel.

De oude Egyptenaren waren ervan overtuigd dat hun geest na de dood bleef voortleven. Ze vonden het dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze in een aangenaam hiernamaals terecht zouden komen. De tombe was het huis van de ka (de geest). De Egyptenaren geloofden dat het voortleven van de Ka afhing van het voortbestaan van het stoffelijk omhulsel. Dat was de reden dat ze de stoffelijke lichamen conserveerden door balseming en mummificering. De piramide werd gebouwd ter bescherming van het lichaam van de overledene tegen grafrovers en daarnaast om de macht en rijkdom te weerspiegelen.

Graftombes

De bouw van de piramides werd groots aangepakt, waar de piramides van Gizeh tijdens de vierde dynastie (tussen ca. 2551 en 2472 v.Chr.) een goed voorbeeld van zijn. Zodra een farao werd aangesteld, werd al snel begonnen met het bedenken van een bouwplan voor de graftombe. Vaak duurde de bouw van dergelijke piramides namelijk enkele tientallen jaren. Als het bouwplan erg ingewikkeld was, kon de bouw zich dan ook tot aan de dag van het overleiden van de heerser voortslepen. Door de lange bouwperiode kon het voorkomen dat de Farao vroegtijdig overleed. Als dat het geval was, stopte de bouwwerkzaamheden. Dat is dan ook één van de redenen dat veel Egyptische koningsgraven onvoltooid zijn gebleven.

Herodotus

De eerste historicus die schreef over de bouw van deze gigantische bouwwerken was de Griekse geschiedschrijver Herodotus (Halicarnassus, ca. 485 v.Chr. - Thurii, tussen 425/420 v.Chr.). Hij werd bekend door zijn boek Historiën. Daarin vertelde hij het verhaal over de bouw van de piramides van Gizeh. Zo schreef hij dat er voor de bouw van de piramide van Cheops 100.000 arbeiders werden ingeschakeld, die drie maanden achter elkaar doorwerkten. De Nijl zette het bouwland van de boeren, dat naast de Nijl lag, blank. Het betekende dat deze Egyptenaren hun handen vrij hadden en zich konden toeleggen op de bouw van de graftombe van de farao. Herodotus schreef dat de bouw van de piramide van Cheops 20 jaar duurde. De 10 daaraan voorafgaande jaren waren de arbeiders bezig geweest met de voorbereiding van de grond, het bouwen van twee lijktempels en de aanleg van een verbindingsweg die gebruikt kon worden voor de aanvoer van stenen vanaf de rivier. In het totaal nam de bouw dus 30 jaar in beslag.

Koningin Elizabeth II

Zo ver gaat het bij de toekomstige dood van de koningin van Engeland niet. Maar nog voordat ze overleden is, wordt er dus al bij stilgestaan hoe de pers zich moet kleden op haar uitvaart. Sinds het overlijden van de moeder van de koningin heeft de BBC haar beleid aangepast en moeten de verslaggevers donkere kleding dragen in een dergelijke situatie. Mannelijke presentatoren moeten een wit overhemd aan met een zwarte das als uiting van respect.

 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!